Шефовете на ЕРП-тата ще си декларират доходите

Нели Чолашка 07 март 2013 в 14:58 1839 0

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

Разширява се кръгът на хората, които ще декларират пред Сметната палата доходите си, реши парламентът с приемането на първо четене на промени в  Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Законопроектът е на лидера на РЗС Яне Янев.

Той предвижда доходите и имуществото си да декларират шефовете на всички дружества, които са контролирани от ДКЕВР - ЕРП-та, ВЕИ, топлофикациите и др.

Декларации ще трябва да подадат всички синдикални лидери и членове на контролни и управителни съвети в профсъюзите. Същото ще важи и за работодателските организации, които са членове на тристранния съвет - КРИБ, БСК и БТПП в момента.

Промените предвиждат още декларации в Сметната палата да подават всички кандидати за депутати, също така и евродепутатите, еврокомисарите и всички представители на държавата в ЕС и НАТО.

Шефовете на неправителствени организации, които не са регистрирани по търговския закон, а са с идеална цел.

Най-вероятно проектозаконът ще бъде гледан в понеделник от правната комисия на второ четене и би трябвало до сряда, когато се очаква да се разпусне парламента, да бъде окончателно приет.

Той предвижда хората на висши длъжности, които вече са длъжни да декларират доходите си, да го направят в 14-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки