Сергей Игнатов свика пресконференция заради дискусии във Фейсбук

Виктория Викторова 14 август 2012 в 16:27 5895 6

Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС

Извънредна пресконференция беше свикана днес от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Оказа се, че повод за нея са "дискусиите във Фейсбук, в които се твърди, че Ботев ще бъде махнат от учебниците заради дискриминация в творбите му".

Министърът започна директно с обявлението, което държеше да направи - че Христо Ботев в никакъв случай няма да се пипа, като това би било абсурдно дори след 50 години, без значение какви ще бъдат тогава принципите и разбиранията.

Според Игнатов това са спекулации, и то вредни, защото няма как да се вземат творби отпреди десетилетия и да им се прилагат съвременните критерии за толерантност.

След категоричната си позиция, той даде възможност за въпроси, когато беше попитан по две теми, на които отговори с досада: нелегалните дипломи за Турция и наличието на Бойко Борисов в учебниците по история. По първия въпрос той отговори, че процесът по легализацията на дипломите просто е бил замразен, а не прекратен. А по въпроса със сегашното правителство в учебниците той отвърна, че това е моделът, по който се прави учебникът по съвременна история - щом там фигурира Тройната коалиция, е редно да фигурира и настоящото правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!