СДВР работи по три версии за стрелбата срещу Баретата

05 февруари 2013 в 08:28 2264 0

Тук ясно се вижда една от раните на Баретата, получена след стрелбата. СНИМКА: БУЛФОТО
Тук ясно се вижда една от раните на Баретата, получена след стрелбата. СНИМКА: БУЛФОТО

Три са основните версии, върху които СДВР работи по разследването на стрелбата срещу Златомир Иванов-Златко Баретата.

Това каза пред БНР зам.-директорът на столичната полиция Ивайло Спиридонов.

Версиите са, че лице от криминалния контингент е имало интерес от отстраняването на Иванов, разчистването на стари икономически интереси и поръчка престъплението да бъде извършено, за да ескалира общественото мнение. 

Спиридонов обясни, че за сега няма информация Иванов да е имал намерение на "изтъргува" присъдата си по делото срещу него, като издаде важна оперативна информация за престъпния контингент. Полицията обаче разполага с данни, че Баретата е бил притеснен от развоя  на делото и от самото заседание на Апелативния съд.

Състоянието на Баретата остава тежко, като вчера той е претърпял нова операция. Все още разследващите не са чули неговата версия за случилото се. 

Практиката показва, че такъв род престъпление не се замислят дълго, коментира Спиридонов. Според него тук не става въпрос за разчистване на сметки при конфликт, станал преди години. Нещо се е случило в кратък период от време, смята той.

Все още не е готова пожаро-техническата експертиза, но най-вероятно таванът, от който е стреляно, е запален с бензин. След пожара оръжието е в окаяно положение и е нужно време да бъде възстановено. По него обаче има извършвани интервенции, които позволяват да бъдат направени необходимите заключения за качествата на стрелеца. Спиридонов отказа да коментира дали става въпрос за подобрения по оръжието.

Трудно е да се каже дали стрелецът е професионалист, но той е имал основни познания по боравенето с такъв тип оръжие. Мнението обаче е, че "Калашников" не е най-доброто оръжие за стрелба от такава дистанция, каза зам.-директорът на СДВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки