Румъния също иска да съди Брендо

07 февруари 2013 в 17:26 3931 1

Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС
Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС

Румъния е издала европейска заповед за арест на Евелин Банев-Брендо.

Това беше съобщено в четвъртък от пресцентъра на МВР, в което се казва, че искането е издадено на 5 февруари 2013 г. от съд в гр. Букурещ. Искането е свързано с обвинения, според които Брендо създал и ръководил престъпна група за трафик на кокаин. Наркотиците били трафикирани от Латинска Америка през пристанището на гр. Constanta за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации. През 2011 г. той организирал доставка в Румъния на 500 до 1000 килограма кокаин.

Около 50 килограма от това количество са били доставени в гр. Букурещ.

Брендо бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на международната полицейска операция „Кокаинови крале“. Тогава бяха задържани общо 30 души, от които 12 са италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите - българи. Целта на операцията бе неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с международен наркотрафик и последващи престъпления срещу финансовата система на страни от ЕС. Основания за извършените действия по издирването и задържането на български граждани - европейски заповеди за арест, бяха издадени от компетентните италиански власти.

С полет за Рим на 26 юли 2012 г. Брендо бе екстрадиран и предаден на италианските власти.

Според италианските власти Брендо е отговорен за внасянето на 40 тона кокаин годишно в страната им. В сътрудничество с швейцарската и испанската полиция и митница през февруари 2007 г. са конфискувани 6 тона кокаин от два различни морски съда – 80-метров моторен кораб, пренасял 4,5 тона и 16-метрова яхта, натоварена с 1,5 тона. Наркотиците са били претоварени от кораб-депо в Атлантическия океан на безобидни туристически и рибарски кораби, с които са поемали за Италия и Испания.

През 2012 г. българският съд взе решение Банев да бъде екстрадиран в Италия, а властите там се задължиха да връщат Банев в България, за да може той да се явява на заседанията по делото за пране на пари. Срещу Банев успоредно се води съдебен процес и в Италия.

Софийският градски съд остави Брендо в България до 14 февруари заради друго дело, в което той е подсъдим за пране на пари. Дотогава той няма да бъде връщан в Италия. На 14 февруари се очаква като свидетел по делото да се яви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Той беше призован от прокуратурата за 30 януари 2013 година, но не се яви. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки