Радан контрира Костов: Вълнува ни не личността, а проблемът Пеевски

OFFNews 21 октомври 2013 в 13:42 2826 5

Радан Кънев, председател на ДСБ. Снимка:БГНЕС
Радан Кънев, председател на ДСБ. Снимка:БГНЕС

Реформаторският блок не се интересува от персоналния образ на Делян Пеевски, а от публичната му роля. Това заяви пред bTV председателят на ДСБ Радан Кънев и един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев.

Коментарът на Кънев е в отговор на изказването на предишния председател на ДСБ Иван Костов, че депутатът от ДПС Пеевски е „демонизиран” и партиите не трябва да се занимават с него.

„Имаме проблеми, които демонизираме”, посочи Кънев и заяви, че Реформаторският блок се изправя „принципно” срещу мафията, нарушенията при обществените поръчки, злоупотребите с кредитополучатели и др.

„Пеевски ни интересува само заради публичната му роля – той е назначен изключително млад в ръководния орган на едно от най-важните предприятия в България – Пристанище Варна, назначен е за следовател въпреки липсата на достатъчна експертиза, поверен му е Държавният резерв, свързан е с монополизирането на цял отрасъл и то медиите...”, изброи Радан Кънев.

В отговор на думите на Костов, че Реформаторския блок трябва да уточни отношението си към ГЕРБ, новият лидер на ДСБ за пореден път каза, че блокът не вижда бъдещ партньор в лицето на ГЕРБ. „Отношението към ГЕРБ е дълбоко персонализирано, а при нас отговорът винаги е принципен. Никой не се интересува от нашето отношение към ГЕРБ като цяло, а към отношението ни към лидерите Борисов и Цветанов”, подчерта Радан Кънев.

Коментирайки социологическите прогнози, че Реформаторският блок ще влезе в следващия парламент, но не като първа политическа сила, Кънев категорично отхвърли възможността за обединение с ГЕРБ или поддържаща роля на блока, каквато Атака играе в настоящото Народно събрание. „Атака” просто излъга избирателите си - те нямат ключова роля в управлението, нито едно тяхно обещание не влезе в програмата на правителството”, посочи лидерът на ДСБ.

Според Кънев, най-важни са бъдещите промени в правосъдната система на България. „Да вярваме, че БСП може да се промени след 120-годишна история, е несериозно. ДПС все повече затъва в образа си на мафиотска партия. Те са доказали, че пазят статуквото. ГЕРБ до голяма степен също запази статуквото, а Цветан Цветанов се превърна в олицетворение на това. В момента няма партия, която да показва готовност за реформа в правосъдието”, обясни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки