Президентът започва консултации за нов кабинет

22 февруари 2013 в 08:09 2438 5

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев започва днес консултации с парламентарно представените партии за съставяне на нов кабинет, както изисква Конституцията.

Росен Плевнелиев обяви вчера, че няма да спази досегашната традиция и ще разговаря с всички партии едновременно, за да няма спекулации за тайни коалиции. 

Последният президент, давал мандат за съставяне на правителство, е Георги Първанов след изборите през 2005 г. Тогава първите 2 сили - БСП и НДСВ - не излъчиха кабинет и в крайна сметка бе съставена Тройната колаиция БСП-НДСВ-ДПС с мандата на третата по големина сила в парламента ДПС. Преди да бъде нареден кабинетът, медиите дни наред излизаха с различни версии за формулата и договорките в бъдещото правителство.

Очаква се в понеделник държавният глава да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство първо на ГЕРБ като най-голямата парламентарна партия. Следват БСП, ДПС, Синята колаиция, Атака. Ако всички парламентарни сили откажат да съставят ново правителство, президентът ще сформира служебен.

Самият Плевнелиев посочи, че най-важната цел сега е да се подготвят новите парламентарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови