Плевнелиев: Виновните за трагедията в „Ораново“ ще понесат своята отговорност

Вероника Шербанова 02 август 2013 в 16:08 1322 3

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Вярвам, че виновните за трагедията в "Ораново" ще понесат своята отговорност. Това се казва в официално изявление на президента Росен Плевнелиев по повод откритите тела на двамата затрупани миньори.

"През последните две седмици с безпокойство и тревога следях развитието на издирвателната операция в рудник „Ораново“. Всички ние бяхме водени от надежда и искрена вяра, че усилията ще се увенчаят с успех и затрупаните миньори ще бъдат открити живи. За съжаление днес с покруса научихме новината за потвърдената им гибел", се казва в изявлението.

"Възхищавам се на отдадените и последователни действия на спасителните екипи, които положиха изключителен труд, за да се притекат на помощ на пострадалите. Те се превърнаха в рядък пример за съпричастност и героизъм и спечелиха благодарността и уважението на цяла България", става ясно от позицията на Плевнелиев.

"Вярвам, че започналото разследване без забавяне ще разкрие причините за инцидента и, ако се установи липса на адекватен контрол или неспазване на мерките за безопасност, виновните ще понесат своята отговорност.

Поднасям съболезнованията си на близките и колегите на загиналите“, завършва изявлението си президентът.

Телата на Затрупаните на 16 юли миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха открити от спасителния екип тази сутрин.

При срутването на мината загинаха Христо Младенов и Асен Стойнев. Вчера 48-годишният Асен Грънчаров почина, докато помагаше при транспортирането на електромотор, който да замени аварирал по време на спасителните дейности.

Така жертвите в мина "Ораново" станаха пет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл