Първи компромат срещу новата шефка на ДКЕВР

14 февруари 2013 в 07:58 2836 8

Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС
Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС

Само ден посочването на новия шеф на ДКЕВР, се появи и първи компромат.

Новият председател на комисията Юлиана Иванова, която е лично предложена Бойко Борисов, е собственик на електронен магазин, който незаконно продава цигари, съобщава в днешния си брой вестник "Труд".

От юли 2012 г. рекламата и продажбата на цигари онлайн е забранена чрез Закона за тютюна и тютюневите изделия. Иванова притежава фирмата "Имидж код груп", която е собственик на онлайн магазина babbetshop.com. Преди седмица тя е прехвърлила управлението на фирмата. Според нейните обяснения засега той предлага само продукти на "Метро".

В продуктовата листа на сайта има 30 вида цигари, които могат да се поръчат. Журналист на "Труд" се регистрирал с фалшив адрес на babbetshop.com и направил заявка за покупка. В отговор получи имейл, потвърждаващ регистрацията. Но до редакционното приключване на броя не пристигнала потвърждение на поръчката.

Възможността за онлайн покупка на цигари ясно си личи и от общите условия на сайта. В тях първо се уточнява, че става въпрос за онлайн търговия, добавя се, че се продават и тютюневи изделия, както и че общите условия са обновени на 1 ноември 2012 г. Това е четири месеца след като забраната бе въведена.

На сайта може да си поръчате цигари онлайн на стекове от едни от най-големите компании в бранша - "Филип Морис", "Импириъл" и ДжейТиАй. И трите дружества потвърдили пред "Труд", че електронната търговия с цигари е незаконна и ги посъветвали да се обърнат към Агенция "Митници". От пресцентъра на агенцията също потвърдили, че всякаква продажба на цигари онлайн е забранена.

Иванова е бивш служител на германската RWE, която беше стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", но се отказа от проекта още през 2009 година. По думите й постът председател на ДКЕВР й е бил предложен лично от премиера Борисов, с когото тя се познава от срещите му с RWE. "Изненадах се от предложението, но реших да приема това предизвикателство", посочи тя. Малко по-рано заместник-министърът на икономиката и енергетиката Евгения Харитонова коментира в Министерския съвет, че кандидатурата е консултирана със съответните институции и дори с някои неправителствени организации.

Новият председател на ДКЕВР има инженерно образование и опит в работата с чужди компании. Преди това Иванова е работила за "Рейнбраун" (световен лидер в производството на въглища и дъщерна на RWE). В началото на 2000 г. компанията водеше преговори с тогавашната Държавна агенция по енергетика за създаване на смесено дружество с "Мини Марица-изток". След оттеглянето на RWE от България Иванова е развивала бизнес със собствен онлайн магазин за хранителни стоки, в който щяла да запази собствеността си дори след избирането й за председател на ДКЕВР, пише "Дневник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки