Парламентът разследва депутатка от ГЕРБ за корупция

Нели Чолашка 27 ноември 2012 в 19:13 3847 2

Депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова (в лилавия костюм). Снимка: nessebar-news.com
Депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова (в лилавия костюм). Снимка: nessebar-news.com

Парламентарната комисия за корупция по високите етажи на властта ще разследва сигнала срещу депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова за източване на еврофондове чрез фирма на мъжа ù.

Комисията, оглавявана от Яне Янев, ще изслуша депутатката, както и шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, на заседание утре - 28 ноември. 

Сигналът срещу Вяра Петрова беше подаден преди три седмици от областния лидер на БСП в Бургас Атанас Зафиров.

 "Ако нямаше съмнения за конфликт на интереси, щяхме да прекратим преписката", каза за OFFNews Яне Янев в отговор на въпрос защо толкова бързо са реагирали на този сигнал на БСП.

Зафиров обясни, че става въпрос за оказан натиск от Петрова върху регионалното бюро по труда в Бургас с цел фирмата на съпруга ù да получи ваучери за преквалификация на работници по програма “Развитие на човешките ресурси”. По този начин са били източени 200 хил. лв. от еврофондовете. 

„Смущаващото е, че те са използвани за преквалификация на работници от курортен комплекс Елените, които е абсурдно в летния сезон да бъдат откъснати от работния процес. Около този случай мирише на корупция”, заяви в парламента Зафиров.

OFFNews попита Агенцията по заетостта чрез пресцентъра й и по Закона за достъп до обществена информация кога и от коя обучаваща организация са минали курс за преквалификация хора от персонала на "Елените", но отговор не получихме.

Преди месец депутатката Вяра Петрова обяви, че съпругът ú и тя самата нямат нищо общо с програмите за обучение европейско финансиране. “Съпругът ми не се занимава с такава дейност. Той има фирма за посредническа дейност за работа в България и чужбина, но не работи, откакто аз съм депутат, за да няма спекулации”, коментира за OFFNews Петрова.

Тя обяви още, че единственият начин, по който може да бъде свързвана с европейските програми по заетостта, е, че като депутат навсякъде агитира работодателите и хората да използват тези програми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика