Ортакът на Таки все още царува в резервата Ропотамо

29 март 2013 в 19:55 4135 0

Пристанището за лодки на р. Ропотамо. Снимка: Биволъ
Пристанището за лодки на р. Ропотамо. Снимка: Биволъ

Фирмата, която си позволи незаконно строителство в резервата „Ропотамо“ не е изгонена и продължава да упражнява дейност в защитената територия, съобщи сайтът „Биволъ“. Във вторник след проверка на строителния контрол и бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) екоминистерството обяви, че договорът с фирмата - „Венис Марина “, ще бъде прекратен. Още същия ден шефът на екоинспекцията Бойчо Георгиев обяви, че е прекратил договора.

Скъсаният договор обаче касае само наема на бар-грила, който фирмата незаконно започна да престроява – без съгласуване и строителни разрешения. Бойчо Георгиев, чието име нашумя в скандала с продадените пясъчни дюни в Несебър, бе наказан с последно предупреждение за уволнение и същият ден е излязъл в отпуск. Неговото обяснение защо фирмата не е била контролирана беше, че е извършила строителните работи през уикенда, когато инспекцията почива.

Междувременно обаче фирмата нарушител продължава необезпокоявано с друго нарушение – тя ремонтира моторните лодки, които са извадени на брега на р. Ропотамо и безнаказано замърсява водите с токсични масла и бои. По този начин тя нарушава както договора си с екоинспекцията за организирането на разходки с лодки, така и режима на защитената територия. Като резерват „Ропотамо“ е изключителна държавна собственост с най-строга защита. На територията му се забранява всякаква човешка дейност, с изключение на преминаването по маркирани пътеки, посещения и събиране на семена с научна и учебна цел или потушаване на пожари.

Ремонтът е започнал в началото на миналата седмица. С флексове и химически препарати е свалена напълно боята от единия катамаран. След като се разрази скандалът с незаконния строеж, корабчетата са вдигнати с кран, а токсичните отпадъци от ремонта са измити с маркуч директно в реката, писа „Биволъ“. От снимките на място ясно личат следите от свалената боя и ръждата на кея.

"Венис Марина" е собственост на регистрираната във Великобритания "Стоименов Груп Лимитед". За собственик на британската офшорка се спряга Веселин Стоименов, приближен до покойния бос Георги Илиев, който пое част от бизнеса на компанията му „ВАИ холдинг“ след убийството на Илиев. В друга свързана фирма - „Интертур“, „Венис Марина“ е съдружник на Христофорос Аманатидис - Таки.

Според публикацията в „Биволъ“, Таки, който официално е в чужбина и е издирван за наркотрафик, има полза от тихо пристанище като това, в което могат да влизат лодки и корабчета далеч от контрола на гранични пунктове и митница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки