Орешарски: Сирийските деца у нас може да влязат в български паралелки

Елица Мартинова 14 септември 2013 в 10:54 2640 4

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

"Прави се всичко възможно за настаняването и интегрирането на бежанците у нас, като в момента се работи по програми за образованието на сирийските деца. При определена езикова подготовка те могат да влязат и в български паралелки, а не да се отделят като общност."

Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред „Дарик” в събота сутрин.

Министър-председателят уточни, че капацитетът за прием на бежанци в България отдавна е надхвърлен.

„Само сирийските граждани, които са заловени на границата, надхвърлят 2000, а като цяло бежанците у нас са 4000”, посочи Орешарски.

Той обаче е категоричен, че в страната ни няма пряка опасност от терористични атаки.

„Терористична заплаха към нашата страна няма, има повишен риск – в България, в целия регион, няма да е пресилено, ако кажа и в целия свят”, уточни министър-председателят.

Премиерът посочи, че властите са взели всички необходими мерки, за да инспектират бежанците от Сирия.

„Пряка заплаха за България не виждам; има заплахи в глобален аспект. Например за България една по-висока цена на петрола носи само минус. Друга заплаха е опасността от бежанска вълна. Би било доста изтощаващо, ако нарастващ брой сирийски граждани потърсят убежище в нашата страна”, смята още Ореашрски.

Той подчерта, че България е категорична в позицията си срещу употребата на химически оръжия – не само в Сирия, но и по цял свят.

„Не знам колко активно е било предишното правителство по отношение на конфликта в Сирия. Това, което нашето правителство води като политика, е в пълно съзвучие с политиката на европейските партньори. Нашата позиция е синхронизирана. Декларацията, която имахме, беше почти седмица преди сбирката на външните министри във Вилнюс и видяхме, че на тази сбирка позицията ни се припокриваше”, коментира премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови