Орешарски ще пише нов закон за обществените поръчки

Нели Чолашка 10 юни 2013 в 14:51 2287 5

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Законът за обществените поръчки (ЗОП) ще бъде основно променен или ще напишем нов ЗОП, обяви премиерът Пламен Орешарски след среща с представителните работодателски организации в Министерския съвет днес.

Промени в ЗОП са правени многократно през последните години и вероятно ще работим върху нов закон, уточни Орешарски.

По думите му промените се правят, за да се осигури по-голяма равнопоставеност на фирмите и да се разшири кръгът на бизнеса, който има достъп до обществените поръчки.

Премиерът обеща да се допита да работодателските организации при писането на новия ЗОП.

Още на първото заседание на новия кабинет Орешарски обеща да намали разрешителните и лицензионните режими, които касаят бизнеса.

Проучване на екипа му показало, че в момента има близо 1200 разрешителни и лицензионни режими и повечето от тях предполагат дълга и тромава процедура по издаването им.

"Последните 10 години много правителства са се опитвали да облекчават административната тежест върху бизнеса и крайният резултат е, че днес тя се състои от рекорден брой разрешителни", коментира Орешарски.

Той обеща, че и броят на режимите ще бъде намален и издаването на разрешителните ще бъде максимално облекчено.

За целта до две седмици ще бъде сформирана работна група на ниво зам.-министри (все още няма нито един назначен), в която ще участват и представители на работодателските организации.

На срещата с бизнеса днес присъстваха и социалният министър Хасан Адемов, финансовият Петър Чобанов и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Те ще имат разговори днес и с лидерите на двата представителни синдиката - КНСБ и "Подкрепа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови