Обсерваторията в Рожен пред затваряне

10 октомври 2012 в 15:26 4819 4

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Националната астрономическа обсерватория в Рожен може да бъде затворена в края на ноември, алармираха от Централното управление на БАН.

Като причина за евентуална консервация на обсерваторията доц. Таню Бонев (директор на Института по астрономия)  посочи липсата на средства. 

В продължение на 3 месеца от  Института по астрономия пращат писма до правителството с надежда НАО "Рожен" да получи нужното финансиране, но все още няма отговор.

960 000 лв. годишно са нужни за издръжката на Националната астрономическа обсерватория, като в това се включват поддръжката, сметките и заплатите на служителите в нея.

През тази година отпуснатият бюджет за развитие на астрономическата науката е 692 000 лв. - сума крайно  недостатъчна за покриване на всичко това, заяви доц. Бонев.

250 000 лв. не достигат на БАН да отдели за НАО, за да я остави отворена за посетители, чийто брой достига до 10000-150000 за година.

Освен притегателен център за любителите на науката за Космоса,  обсерваторията в Рожен е и регионален център  за обучение на студенти и докторанти от СУ "Св. Климент Охридски" и  ШУ "Епископ Константин Преславски". 

20 000 лв. годишно от продажбата на билети (на цена от 3 лв.) успява да събере обсерваторията от туристи. С тези пари тя има възможност единствено да заплати употребената електроенергия за един месец. Досега за управлението на обсерваторията от Института по астрономия са разчитали на проектно финансиране, но дори и с помощта на политическо решение да успеят да запълнят дупките в бюджета си до края на тази календарна година, доц. Бонев заяви, че за 2013-а е предвиден същият бюджет и съдбата на обсерваторията в Рожен отново ще бъде под въпрос.

"Само с ентусиазъм наука не се прави. Нужни са инвестиции за нея. С 300 лв. заплата в близките години няма да има учени", заяви Янко Николов от Сдружението на младите учени. Астрономът сподели, че ако проблемът не се разреши, е готов да напусне и дори да започне нова работа, която не отговаря на образованието му.

На пресконференция в БАН беше представен и трейлър на филма "Космическите очи на България", чийто режисьор Боян Карамфилов сподели , че е насочен основно към посетителите в Рожен.

Елена Несторова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки