Нов протест за Пирин днес в София

26 февруари 2013 в 16:38 3954 4

Хиляди на протест в защита на Пирин и Черноморието. Снимка:Сергей Антонов
Хиляди на протест в защита на Пирин и Черноморието. Снимка:Сергей Антонов

Пореден протест в защита на на национален парк „Пирин“ започва днес в 18. 30 в София. Шествието се събира на кръстовището на бул. „Витоша“ и ул. „Алабин“ (срещу Съдебната палата) и ще стигне пред Министерския съвет.

„Съществува реална опасност екоминистърът в оставка Нона Караджова да одобри решението на Висшия експертен екологичен съвет от 19 февруари 2013 г., който узаконява заграбените територии от Национален парк Пирин в ски зона Банско и позволява ново строителство сред вековните гори на планината. Правителството в оставка може още на заседанието си в сряда, 27 февруари 2013 г. да одобри решението на Нона Караджова за промени в плана на управление на Национален парк Пирин!“, пиаха организаторите във Фейсбук групата за протеста.

Гласуването на промяната няма да е утре

Промяната в режимите на парк Пирин няма да бъде внесена за гласуване утре. Въпреки че кметът на Банско Георги Икономов се зарече в максимално кратък срок да довърши процедурата, от екоминистерството съобщиха, че до днес следобяд не са получили от общината коригираното предложение за промяна в режима на парка.

Процедурата се нуждае от повече време, заявиха от ведомството.

OFFNews потърси Икономов за коментар, но кметът днес не беше открит на мобилния си телефон.

Екоактивисти + железничари

"Този път към нас се присъединяват и протестиращите срещу приватизацията на БДЖ, защото приватизацията на БДЖ „Товарни превози” се случва под носа на всички ни, а сред кандидатите отново прозира Цеко Минев - да, същия олигарх, който унищожава Пирин и срещу когото протестираме от години!", обявиха организаторите на днешния протест.

Първа инвестиционна банка, в която Минев държи официално около 30 % от собствеността, е един от кандидат купувачите на товарните превози.

"Правителството в оставка може да прекрати незаконната процедура за приватизацията на БДЖ „Товарни превози” на заседанието в сряда и да остави решението – дали ще имаме железница на следващия законно избран парламент и кабинет. Протестите против унищожаването на Пирин и приватизацията на БДЖ са част от битката на цяла България срещу монополите, олигархията и беззаконието. Това е една и съща битка! Нека заедно я доведем до успешен край! Предупреждаваме, че протестите ще продължат докато Министерски съвет (който и да е той) не отхвърли исканите промени в плана за управление и прекрати приватизацията!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки