Независими внасят синята кандидатура за КС в парламента

Елица Мартинова 30 ноември 2012 в 07:36 1549 0

Конституционен съд. Снимка: БГНЕС
Конституционен съд. Снимка: БГНЕС

СДС спази обещанието си и издигна неполитическата кандидатура на зам.-апелативния прокурор в Специализираната апелативна прокуратура Галя Гугушева за член на Конституционния съд. От ръководството на партията решиха да се застраховат с уговорката номинацията ù да бъде внесена в Народното събрание от независими депутати, бивши атакисти.

Снощи, след почти 4-часово заседание, Националният съвет на СДС номинира за конституционен съдия заместник-апелативният прокурор в Специализираната апелативна прокуратура Галя Гугушева.

Синият лидер Емил Кабаинванов подчерта, че Гугушева произхожда от фамилията Търневи, които са били известен пловдивски възрожденски род и сподвижници на Васил Левски. Съпругът й пък произлизал от известен карловски възрожденски род. “Това е някакъв сантимент към старите български традиции”, коментира Кабаиванов. На първо място Гугушева имала безспорни професионални и морални качества.

Галя Гугушева е започнала кариерата си в Районна прокуратура в град Казанлък.  Работила е в Окръжна прокуратура - София, а през 2011 г. е избрана за прокурор в Апелативната специализирана прокуратура, където през 2012 г. става зам.-административен ръководител.

Въпреки предупрежденията към останалите сини народни представители в парламента, от ръководството на СДС явно са решили да се застраховат и кандидатурата на Гугушева ще бъде внесена от независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов. Те са част от ръководството на сдружение “Патриот”. За да обясни избора на народни представители "посредници”, които не са от собствената му партия, Емил Кабаиванов посочи пред БНТ, че депутатите сами са ги потърсили, а и Николов е бил сред основателите на СДС в Добрич.

“Сдружението и СДС заявиха договореност за провеждане на общи политики и законодателни инициативи, включително в рамките на 41-вото Народно събрание”, се казва в прессъобщението на сините до медиите.

На въпрос дали не се притеснява от компромати срещу Гугушева, Кабаиванов посочи, че партията няма инструментариум за проверка, но се доверява на нейния морал и на нееднократните проверки на Сметната палата, на които тя е подлежала досега като висш магистрат.

“Съдебната система е много добре представена в Конституционния съд. Смятаме, че е добре и прокуратурата да има свой представител, тъй като прокурорите имат една от най-тежките задачи в правосъдната система”, добави председателят на СДС.

Коалицията „За ред, законност и справедливост с Марешки" също заяви готовност да номинира свой кандидат конституционен съдия. Името все още е неизвестно.

Днес изтича крайният срок за номиниране на конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Изслушването на кандидата и обсъждането в правната комисия е определено за 12 декември, а гласуването е пленарната зала ще е на 19 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!