Непроучен разлом довел до трагедията в мина "Ораново"

Александра Маркарян 02 октомври 2013 в 15:55 1875 1

Разлом, който не е бил проучен и за който никой не е предполагал, е основният фактор, довел до трагедията в мина "Ораново", сочи доклад за причините за срутването на Българската асоциация за подземни води, представен днес от проф. Павел Пенчев.

На 16 юли 2013 г. срутване в мина “Ораново” отне живота на четирима миньори. Пети почина, докато помагаше в спасителната акция по издирване на затрупаните миньори. Тя продължи повече от две седмици.

Разломът се е намирал точно над фаталната галерия 64. За първи път специалистите използвали метода сеизмична томография, направили скрининг на пластовете от 64-та галерия до повърхността, като разстоянието е над 600 метра. 

Според специалистите наличието на раздробени маси, както и на достатъчно количество подземни води, високият наклон, по който целият този материал е изтекъл и е запълнил цялата галерия, както и динамичното въздействие при отцепването, са четирите фактора, причинили трагедията.

"Този участък е опасен и трябва да се изолира при бъдещите дейности в мината. Нищо не е подсказвало за този разлом. Правени са четири големи проучвания, но никой не го е установил", каза проф. Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews