Националите върнаха феновете, но останаха далеч от чудото

OFFNews 15 октомври 2013 в 23:37 2537 4

Снимка: sport.cz
Снимка: sport.cz

България загуби с 0:1 от Чехия в последния си мач от световните квалификации и остана далеч от баражите за класиране на Мондиал 2014 в Бразилия.

Нашите допуснаха поражение с 0:1 пред повече от 35 000 души на Националния стадион „Васил Левски“. С това приключи относително успешната кампания за националите, които опровергаха скептиците и почти до последния мач бяха „в играта“ в тежката група с Италия, Чехия, Дания, Армения и Малта.

Българите записаха три победи – две срещу Малта и една срещу Армения, направиха две равенства срещу Дания и още две – навън с Чехия и в София с Италия. Допуснахме три поражения – като гости от Италия, Армения и днес от Чехия в София.

С играта си националите си върнаха доверието и подкрепата на феновете. Снимка: dnevnik.bg

Нашите надежди за бараж минаваха през добро развитие в група "Е", но и там нещата не се развиха добре за нас. Исландия завърши на второ място и дори и да бяхме победили Чехия, нямаше как да играем на баражите. Второто място в нашата група бе спечелено от Дания, но слабите й показатели не й  позволиха да се класира за плейофите.  

Ивелин Попов се опитва да отнеме топката от Петер Ирачек. Снимка: sport.cz

Победният гол за чехите бе дело на Борек Дочкал в 52-ата минута. Трябва да се отбележи, че българите не изиграха мача на висотата на очакванията. За втори пореден мач нашите доиграха срещата с човек по-малко, защото в 76-ата минута Петър Занев получи втори жълт и съответно червен картон. Това бе пети червен картон за българите в тези квалификации – тенденция, която също оказа влияние за неуспеха в преките двубои, които решаваха битката за второто място.

За първи път от много време насам на стадиона имаше повече от 35 000 зрители и те не бяха дошли заради именит съперник, а за да засвидетелстват уважението и признателността си към водения от Любо Пенев и екипа му национален отбор, който се раздаде и игра на върха на възможностите си в тези квалификации. Това е и основната причина квалификациите за Евро 206 да се очакват с много по-голям оптимизъм. Основните ни проблеми остават нестабилната игра в защита и липсата на изявени голмайстори.

Мачът с Чехия не мина без политически послания. Макар, че в ложите около президента на БФС Борислав Михайлов не се забелязваха видни представители на управляващото мнозинство, хората по трибуните си казаха мнението за правителството. В 14-ата минута на първото и на няколко пъти през второто полувреме хиляди фенове скандираха „Оставка“ по адрес на кабинета на Пламен Орешарски.

. . .
БЪЛГАРИЯ - ЧЕХИЯ 0:1

Голмайстор: 0:1 Докал (52)

БЪЛГАРИЯ: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Илия Миланов, Иван Иванов, Петър Занев, Владимир Гаджев, Станислав Манолев, Георги Миланов (46-Димитър Рангелов), Ивелин Попов, Емил Гъргоров (56-Маркиньос), Венцислав Христов (72-Симеон Славчев)

ЧЕХИЯ: Чех, Райторал, Мазух, Сухи, М. Кадлец, Хюбшман, Дочкал (83-Ванек), Плашил, Ирачек (89-Хушбауер), Козак. В. Кадлец (88-Лафата)
Жълти картони: Г. Миланов, Занев, И. Миланов, Миланов (Б); М.Кадлец, Райторал (Ч)
Червен картон: Занев (75-Б)
Съдия:Виктор Касай (Унгария)
София, Национален стадион "Васил Левски", 35 000 зрители

Група В
България - Чехия 0:1
Дания - Малта 6:0
Италия - Армения 2:2

Крайно класиране:

1. Италия - 24 т. 
2. Дания - 16 т.
3 . Чехия - 15 т.
4. България - 13 т.
5. Армения - 13 т.
6. Малта - 3 т.
. . .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки