Над 2 млн. лева събрани за болни деца с "Българската Коледа"

Вероника Шербанова 17 януари 2013 в 13:35 1704 0

"Българската Коледа"

2 045 764 лева са събрани до момента за "Българската Коледа". Това съобщи главният секретар на президента Екатерина Захариева. 

Това е най-голямата сума, събрана от 2008 година насам, коментира Захариева. Тя посочи, че това за момента е  прогнозна сума на базата на постъпилите дарения с sms и телефонно обаждане, тъй като средствата ще бъдат преведени от мобилните оператори, след като абонатите заплатят своите месечни сметки.  

968 624 кратки текстови съобщения и телефонни обаждания са получени до момента в полза на благотворителната инициатива. Много от обажданията са от деца и възрастни хора, допълни Захариева.

1 077 139,92 лева е сумата, събрана по банков път. Повече от половината дарения по сметката на "Българската Коледа" са за под 100 лева - 1068. 16 дарения пък са на стойност 10 000 лева. Най-голямото дарение за момента е на фондация "Америка за България". То е на стойност 50 000 лева.

До момента са подадени 332 молби за подпомагане на лечение на деца със средства от благотворителната инициатива. Над 76% от тях (253) са за рехабилитация. Останалите молби са за лекарства, медицински изделия и помощни средства, както и за лечение на деца в чужбина.

Една от основните цели на "Българската Коледа" е по-късно част от скъпоструващото лечение да бъде поето от здравната каса, коментира Екатерина Захариева. По думите ù предстои да се направи и информационен наръчник, който да бъде публикуван на сайтовете на здравното и социалното министерства.

Първото заседание на експертната комисия, която ще разгледа молбите ще бъде през февруари. До края на юни трябва да бъде закупена и апаратурата, посочи Захариева. Самите болници, които са предварително избрани, са заявили от каква техника се нуждаят. Повече техника ще бъде дарена в болниците, в които се лекуват повече деца, обясни тя. 

Дарения за "Българската Коледа" продължават да постъпват ежедневно, казаха още от президентството. Телефонните номера ще бъдат затворени на 31 януари, а дарителската сметка е отворена целегодишно. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков