МВР подслушвало и европолитици покрай Станишев (видео)

Юлиан Христов 16 април 2013 в 15:42 3631 8

МВР подслушвало и евролидери покрай Станишев. Снимка: БГНЕС
МВР подслушвало и евролидери покрай Станишев. Снимка: БГНЕС

Не е изключено и европейски партийни лидери да са попаднали в незаконни подслушвания.

Днес пред журналисти председателят на БСП Сергей Станишев обясни, че един от случаите, в които е бил подслушван, е по времето, когато е бил издигнат за кандидат председател на Партията на европейските социалисти. Той не потвърди в прав текст дали има информация са подслушвани европолитици, но загатна, че вероятно това се е случвало.

Същевременно социалистите в Европарламента поискаха Европейската комисия да провери какви европейски принципи и норми са нарушени с незаконното подслушване у нас и да вземе мерки. "Европейските институции и конкретно ЕК трябва да имат предвид това, което се случва. То не е нещо, за което можем да мълчим. Тук не става дума за политическо противопоставяне, а за спазване на европейските ценности и стандарти. Затова искаме ЕК да провери дали има нарушение на правилата и нормите и ако това се потвърди, да вземе мерки", заяви лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода.

Според Сергей Станишев скандалът с подслушванията е срамен за България и излага страната ни в ЕС. Той определи реакцията на европейски политици по случая като остра. По думите му сигналът му до прокуратурата е потвърден 2/3, а това било само част от цялата фактология. Станишев попита какво би се случило, ако подобни проверки се направят и в ДАНС и в други служби. Лидерът на БСП смята, че и Бойко Борисов е бил запознат с практиката за незаконни подслушвания, след като самият той заявил, че ако е необходимо, ще подслушва всичките си министри. Станишев заяви, че при цялостна проверка в МВР и службите ще излязат още нередности.

Социалистите смятат, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов прехвърля вината за скандала на технически лица от служба СДОТО. Михаил Миков припомни, че според Закона за МВР службата за подслушване е на пряко подчинение на министъра.

Г-н премиер, събудете се, обърна се Станишев към служебния министър-председател Марин Райков. Станишев е убеден, че в следващия парламент ще има мощно мнозинство, което ще свали имунитета, зад който в момента се крие Цветанов като кандидат депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови