Марин Райков: Следим ситуацията в Габрово почасово

15 март 2013 в 11:41 1788 0

Марин Райков
Марин Райков

Имам готовност да окажа всякаква подкрепа на гражданите на Габрово, за да излязат от тази тежка ситуация.

Това каза премиерът Марин Райков пред журналисти по повод обявеното бедствено положение в Габрово, където ураганни ветрове нанесоха материални щети, а една жена загина.

Райков заяви, че е разговарял с кмета на Габрово Таня Христова и я е уверил, че ще се окаже помощ при необходимост. „Следим ситуацията буквално почасово. Аз съм помолил вътрешния министър Петя Първанова да ми докладва почасово. Министърът на здравеопазването също посети Габрово. Полагат се максимални усилия да се установят щетите”, каза той.

В резултат на силните ураганни ветрове част от скеле се е откъснал и е това е причината за смъртта на жената, коментира по-рано днес кметът на Габрово Таня Христова.

Около 10-ина човека са потърсили медицинска помощ в резултат на порезни рани и няколко счупвания. 76-годишен мъж е приет в болницата, но няма опасност за живота му, добави Христова.

В момента се оценяват щетите в Габрово, каза областният управител Мариян Костадинов. Подобна е и ситуацията в Трявна и Дряново, но към 7.00 часа тази сутрин всички пътища от републиканската пътна мрежа са почистени.

Има проблеми с електрозахранването. В Дряново има електричество, за разлика от селата в общината. В Трявна електрозахранването е възстановено частично.

Още подробности за обстановката в Габровско вижте в разговора с кмета на града Таня Христова и областния управител Мариян Костадинов.

По-рано в петък от МВР съобщиха, че обстановката в страната, след снощните бурни ветрове, се нормализира. До 6.00 часа тази сутрин служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 391 сигнала за произшествия, от които 155 пожара и 227 спасителни дейности. Вследствие бурните ветрове в страната служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са отработили 194 сигнала за паднали дървета, клони, надвиснали опасни предмети, скъсани жици и отнесени части от покриви. Най-много са сигналите в Габрово - 50 , Велико Търново - 20, Пловдив - 20, София-област - 17, София- 16, Хасково - 12, Кърджали - 11, Благоевград -8, Ловеч -8 и други.

През изминалото денонощие най – тежка бе обстановката в Габрово и региона. В пожарната служба са получени над 80 сигнала. Събран бе областния щаб и към 20 часа бе обявено бедствено положение на територията на община Габрово. Активиран бе щаба на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на областното управление в Габрово. Бяха сформирани девет екипа. В много населени места от областта беше прекъснато електрозахранването. И към момента част от Габрово продължава да бъде без ток, работи се по отстраняване на паднали покривни конструкции върху 110 КV-та подстанция, за да може да бъде възстановено електрозахранването.

В Дряново също е спряно електрозахранването, на подстанцията са нанесени щети и е отнесен покрива вследствие на бурните ветрове, работи се по отстраняване на повредите.

В следствие на паднали дървета е прекъсната контактната мрежа на жп линията Трявна – Плачковци, възстановителните действия продължават. Затворени бяха пътищата Габрово – Шипка и Воняща вода – Трявна, движението възстановено към 4:30 часа тази сутрин.

В Габрово 24- годишна жена е починала в болницата в следствие на наранявания от паднало скеле. Има и пострадал мъж.

След 23 часа силата на вятъра в област Габрово намаля. До 6 часа тази сутрин е постъпил само 1 нов сигнал за паднало дърво. Днес възстановителните работи ще продължат, остават за отработване около 30 сигнала.

От паднали предмети във Велико Търново била оказана помощ на 6 пострадали /леки наранявания/. Огнеборците са реагирали на 20 сигнала. Остава затворен пътя Елена – Твърдица.

В община Банско, между селата Филипово и Осеново в следствие на придошлите води на река Граденишка (приток на р. Места) е отнесена част от пътя свързващ двете села. Движението между селата е спряно. В село Осеново е отнесен дървен мост. Към момента няма опасност за гражданите и жилищните сгради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews