Лекари крият, че държавата плаща за лечение на деца в чужбина

Вероника Шербанова 31 януари 2013 в 12:46 3162 7

2-годишната Емине
2-годишната Емине

Лекари на дете, което се нуждае от спешна операция в чужбина, не насочили родителите към Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщи bTV.

2-годишната Емине от велинградското село Пашови вдигала висока температура. Започнало да ù се вие свят и показвала, че я боли главата. Родителите на момиченцето го завели на преглед в софийска болница, но според лекаря нямало нищо тревожно. Симптомите обаче не отшумели и състоянието на детето се влошило. То спряло да си играе и да ходи, променил се и гласът му.

При един от следващите прегледи лекарят решил, че на момиченцето трябва да се направи скенер. Магнитният резонанс показал, че детето има 5-сантиметров тумор в главичката си.

Лекарите обяснили, че се налага операция, която не може да се направи в България, и насочват семейството към Германия и Турция. Лечението струва 40 000 лева, които са непосилни за младото семейство. Лекарите обаче не се сетили да насочат родителите на Емине към Фонда за лечение на деца в чужбина, който да покрие разходите за операцията на детето.

Родителите избират Турция и след две седмици успяват да съберат 10 000 лева, които са необходими за началото на лечението, и откриват сметка, за да набавят и останалата сума с помощта на дарения. Те обясняват, че не знаели за съществуването на Фонда, разбрали за него от репортажите по телевизията.

Родителите пуснаха документи за финансиране снощи, а днес вече трябва да има резултат, заяви директорът на фонд „Център за лечение на деца“ Павел Александров. По думите му било щастливо стечение на обстоятелствата, че семейството избрало Турция за лечението на детето, тъй като Фондът работи с държавата и ще може да поеме финансирането на операцията.

В повечето подобни случаи болниците насочват хората към Фонда, не знам защо сега не се е случило така, коментира Александров. „Трябвало е родителите вместо две седмици да се лутат, за да търсят пари, веднага да се обърнат към Фонда“, посочи той. Александров припомни, че Фондът поема лечението в чужбина и транспорта на детето и един негов придружител.

2-годишната Емине ще бъде оперирана днес, съобщиха родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!