Кристалина Георгиева: България да иска помощ от ЕС заради руския иск

21 септември 2012 в 08:59 1906 2

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС

България има право да поиска помощ и експертен съвет от ЕС заради предявения от „Атомстройекспорт“ иск за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа ни от проекта „Белене“.

Това заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в интервю за Нова телевизия.

На 11 септември „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, увеличи претенциите си към България от 58 млн. евро на 1 милиард евро. Делото се гледа от Международния арбитражен съд в Париж.

Премиерът Борисов нарече иска „вероломен“, вицепремиерът му Дянков се закани „да пляска“ руснаците в съда в Париж, „ако се наложи“.

От Москва дойде и нов сигнал – че аргументите на руската страна са толкова сериозни, че няма как делото да не бъде спечелено, което би означавало фалит на НЕК и придобиване на активите му от руска страна. Това бе заявено от неназован източник от ядрената енергетика на Русия, цитиран от РИА Новости.

„Енергийната политика на България е независима, но що се отнася до защита на потребителите и енергийната сигурност на ЕС, страната ни има прави да се допита до съюза“, обясни Георгиева.

Според нея няма опасност от фалит на НЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл