"Край на циганизацията" поискаха ВМРО от Орешарски (видео)

Елица Мартинова 27 май 2013 в 12:51 2968 5

Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС
Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС

Със списък от десет искания към евентуалния програмен кабинет пристигнаха представителите на ВМРО на консултациите с "Коалиция за България". Едно от тях бе "ясна и отговорна политика за край на циганизацията".

Още в началото на срещата зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки подчерта, че партията на националистите не разглежда настоящия разговор като консултация за сформиране на кабинет.

"Ние сме опозиция и не гледаме на тези разговори като на консултации за съставяне на правителство. Ние държим на позицията, която ни отредиха българските гласоподаватели, така че не можем да бъдем нищо друго, освен ваша опозиция. За нас е непреодолим фактор въпросът с подкрепата на ДПС. Политическата подкрепа за нас е немислима, при положение, че кабинетът ще се подкрепя от ДПС", коментира Джамбазки.

За конкретни стъпки за реално вписване на циганските общности в обществото и ясни мерки срещу "циганизацията" настояха представителите на ВМРО.

Според  зам.-председателя на ВМРО новото правителство трябва да предприеме мерки срещу "неконтролируемата раждаемост, битовата престъпност и чувството за безнаказаност" у ромите.

Останалите 9 искания на ВМРО са:

  1. Ревизия на управлението и сделките с публична собственост от началото на демокрацията
  2. Разваляне на договорите с ЕРП-тата и концесията на "Софийска вода"
  3. Налагане на конкретни условия за подкрепа за членството на Македония и Сърбия в ЕС
  4. Запазване на плоския данък
  5. Обособяване на специално министерство, което да се занимава с въпросите на демографията, младежта и българите в чужбина
  6. Реформи, които да оптимизират българската администрация
  7. По-строг контрол върху работата на митниците, активна борба с контрабандата и повишаване на събираемостта
  8. Борба с радикалния ислям и действия срещу етнизирането и капсулирането на цели региони в страната
  9. Защита на българското производство и антикартелно законодателство

"Всички тези неща са стъпки, които трябва да бъдат предприети, независимо кой управлява", категоричен бе зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Кандидат-премиерът Орешарски заяви, че повечето от предложенията на ВМРО са залегнали в плана на бъдещото правителство, но формулировката е различна.

"Разбирам, че вие сте опозиционна партия, но ще разчитам на градивна критика и съм убеден, че по важни национални въпроси ще постигнем съгласие", оптимистичен бе Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки