Край на договорите по телефона с мобилните оператори

Елица Мартинова 01 март 2013 в 11:10 1809 2

Край на договорите от разстояние, Снимка: БГНЕС
Край на договорите от разстояние, Снимка: БГНЕС

Мобилните оператори вече няма да могат да преподписват договорите с абонатите си след телефонен разговор. Това предвиждат промените в Закона за защита на потребителите, които парламентът прие на първо четене в петък.

За да се поднови договорът, освен изричното съгласие на абоната от разстояние, ще е нужно клиентът да се подпише лично в офиса на мобилния оператор.

Измененията бяха предложени в три отделни законопроекта, внесени от Ваньо Шарков от „Синята коалиция“, Захари Георгиев от „Коалиция за България“ и Иван Вълков от ГЕРБ.

Според Ваньо Шарков договорите от разстояние всъщност са „рекет от разстояние“, насочен към по-слабо информираните клиенти на мобилните оператори.

„Практиката показва, че в много от случаите абонатите не разбират, че са преподписали договора си от разстояние и той влиза в сила след телефонния разговор. Промените нямат за цел да ограничат възможностите на мобилните оператори, а да предотвратят злоупотребите с потребителите“, гласи докладът на правната комисия по въпроса.

„Обаждали са ми се хора, които ме питат как парламентът позволява такива измами. Най-често операторите злоупотребяват с по-възрастни хора, които не разбират, че са преподписали договор, преди да получат първата фактура“, обясни още Мартин Димитров от „Синята коалиция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews