Кабинетът неочаквано щедър за ТВ декодерите за бедни

Мая Младенова 05 март 2013 в 15:20 7001 13

На хората с право на помощи за отопление държавата ще даде по 60 лв. за т.нар. set-top box. СНИМКА: sxc.hu
На хората с право на помощи за отопление държавата ще даде по 60 лв. за т.нар. set-top box. СНИМКА: sxc.hu

 

В ситуация на държавна криза и оставка, кабинетът се оказа неочаквано щедър към бедните и правото им да гледат безплатна ефирна телевизия.

На 1 март, на вероятно предпоследното си заседание, правителството на Бойко Борисов отпусна неочаквано 17,5 милиона лева за закупуване на декодери за цифрова телевизия за социалнослабите граждани. Toва стана с Постановление за осигуряване на допълнителни средства по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Сумата е с цели 10 млн. лв. повече от предварително предвидената. Само преди три месеца, обявявайки обществена поръчка за вериги-доставчици на декодерите, МТИТС оцени стойността й на 6,19 млн. лева без ДДС (около 7,5 млн. с ДДС). Там бе записано, че ваучери на стойност 60 лева ще бъдат раздадени на хората, които имат право на помощи за отопление. Според социалното министерство към момента това са приблизително 260 000 българи.

Има обаче и допълнително ограничение: ваучер ще се дава само на домакинства, които нямат телевизор с вграден декодер и не са подписали договор за кабелна телевизия. Затова обществената поръчка бе обявена за 124 000 вместо за 260 000 ваучера. Не е ясно как точно ще се установи кой има договор с оператор-доставчик на телевизия и как ще се докаже чий телевизор отговаря на техническите изисквания.

В съобщението на Министерския съвет не става ясно защо сумата за декодерите е внезапно увеличена. Дори теоретично ваучер за декодер (set-top box) да получи всяко от 260 000-те хиляди домакинства, които ползват помощи за отопление, това прави 15,6 млн. лева. 

В големите вериги магазини декодерите се продава на цени от около 50 лева нагоре. Ако клиентът с ваучер си избере по-скъп от 60 лева, ще трябва сам да доплати разликата. Засега от МТИТС не уточняват и по какъв механизъм държавата ще се разплаща с веригите за техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки