Харманли се вдига срещу бежански лагер за 1000 сирийци

OFFNews 19 септември 2013 в 10:25 3771 2

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

 

Хората в Харманли негодуват срещу бежански лагер, който ще бъде създаден на 400 метра от централния площад на града, в бивше военно поделение. В него трябва да бъдат настанени около 1000 сирийски имигранти.

Мястото е недостъпно за външни лица. Гражданска защита започна оборудването на мястото с фургони.

 Темата за лагера е основна за гражданите в Харманли, които се страхуват за живота си след появата на бежанците, които ще увеличат броя на местното население с 5%. Хората са особено недоволни от институциите, които не информирали какво предстои, как ще се случи настаняването на бежанците и т.н., разказа в репортаж от Харманли bTV.

„По-голямата част от хората не приемат този бежански лагер, защото той е в центъра на града. Те се притесняват от зараза, болести, криминални случаи. Аз се притеснявам, че избраната база не е премислена, няма канализация, няма бани, няма къде да се хранят хората – това са много хора с ежедневни нужди. Не се знае кой ще плаща – за сметосъбиране, извозване, за медицинска помощ. Тези неща не са коментирани с общината и няма отговор. По план трябваше да има палатки, сега се доставят фургони – колко на брой и за колко хора точно, нямам информация”, обясни kmetyt na grada Михаил Лисков.

Даниел Инджиев от Държавна агенция за бежанците обясни, че тъй като става въпрос за чужденци, принудени да напуснат родината си заради конфликт и смъртна опасност, страните, към които са се отправили, е редно да поемат разноските им. „Специално за лагера в Харманли - това е терен, предвиден за временна закрила при масово навлизане на хора от един етнос”, допълни експертът.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!