Георги Марков: Конституционният съд протака казуза „Пеевски“

OFFNews 27 септември 2013 в 08:09 2895 4

Георги Марков
Георги Марков

Конституционният съд протака решението си по делото за статута на Делян Пеевски.

Това е мнението на бившия конституционен съдия Георги Марков.

В ефира на Нова телевизия той обясни, че изслушването на Пеевски в съда е можело да стане още на 4 юли, веднага след като делото е образувано от КС. Вместо това конституционните съдии решили да го поканят чак на 8 октомври.

„Не мога да обвинявам конституционните съдии за това, че не познават закона за Конституционния съд. Сега делото ще се гледа на 8 октомиври и така се получава едно разтакаване“, коментира Марков.

За бившия конституционен съдия казусът с това дали Пеевски е още депутат е ясен. Той припомни, че има решение на съда за т.нар. несъвместимост, според което в момента на полагането на клетва като шеф на ДАНС, Пеевски е изгубил автоматично депутатското си място. „Тук няма трудов договор, това е акт на парламента“, каза Марков в коментар на позицията на свои бивши колеги за това, че има формален срок от момента на полагането на клетва и подаването и одобряване на молба за напускане на Парламента, който обаче не е от значение.

Според Марков ГЕРБ няма да влязат днес в Парламента. „Не са толкова наиви да ги броят“, коментира той. Според него вотът на недоверие няма да успее.

Бившият конституционен съдия консултираше ГЕРБ по искането на партията за цялостно касиране на изборите. Конституционният съд обаче отхвърли това искане, като обяви изборите за законни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието