Конституционният съд се произнесе: Изборите са законни

09 юли 2013 в 14:43 2629 4

Конституционен съд
Конституционен съд

Конституционният съд отхвърли икането на депутати от ГЕРБ за обявяване на парламентарните избори за незаконни. Това се посочва в прессъобщение на КС. Самото решение и мотивите на конституционните съдии още не са публикувани.

Искането за касиране на изборите бе внесено от 96 депутати от ГЕРБ. Основният мотив бе нарушение на Изборния кодекс - агитация в деня за размисъл. От Централната избирателна комисия вече коментираха, че е нямало нарушения в деня за размисъл и няма основания да наложи санкции.

Конкретният медиен мотив за искането на депутатите беше скандалът с изборните бюлетини, намерени в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд, избухнал в предизборната събота. По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след излизането на изборните резултати, скандалът, по който прокуратурата до момента не е повдигнала обвинение, е намалил с няколко процента гласовете за партията.

Конституционният съд прие доказателствата на ГЕРБ – серия медийни публикации от деня за размисъл и изборния ден, но с определение от вчера (8 юли) отхвърли искането на депутатите за експертизи в областта на политическата лингвистика и за контент анализ и проверка на протоколите от избирателните секции в Турция.

Още преди делото да се гледа по същество петима от конституционните съдии подписаха с особено мнение решението, с което искането се допуска за разглеждане. Според Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков), Кети Маркова и Анастас Анастасов (издигнат от ГЕРБ), съдът неправилно е отказал на депутатите да изиска от прокуратурата материалите по досъдебното производство за бюлетините в Костинброд. Данните от прокурорското разследване са определящи за конституционния спор и прилагането им не би иззело от правомощията на прокуратурата, смятат те. Тримата конституционни съдии са на мнение, че за правилно решаване на делото от прокуратурата и ЦИК е трябвало да бъдат изискани материалите, документиращи техните действия от 10 до 12 май, в това число комуникацията им с партиите.

Освен това, според тримата, отказът на Конституционния съд да разгледа делото в открито заседание е бил незаконосъобразен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови