Фандъкова "заповяда" на протестиращите да пускат линейките

Нели Чолашка 12 юли 2013 в 15:16 2223 4

Протестът: ден 28  Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 28 Снимка: Сергей Антонов

По настояване на Софийска градска прокуратура (СГП) кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която "задължава" участниците в протести и шествия да пропускат колите на бърза помощ, пожарната и гражданска защита.

Изненадващо вчера СГП обвини протестиращите за забавянето на линейките след тежкия инцидент с ударените хора на спирка на бул. "Цариградско шосе" в сряда вечерта и задължи кмета на София да издаде заповед за това да се пропускат линейките от протестиращите.

Това твърдение на прокуратурата всъщност противоречи на твърденията на здравния министър д-р Таня Андреева и на директора на "Спешна помощ" д-р Георги Гелев, който бяха категорични, че забавяне на линейките не е имало.

Досега нито един протест от началото на демократичните промени не си е позволил да блокира пътя на колите на Спешна помощ или на пожарната. 

Йорданка Фандъкова припомни, че е издала три заповеди - на 14-ти, 17-ти и 20-ти юни, с които възлага на столичната полиция да предприеме всички необходими действия за недопускане на нарушения на обществения ред и извършването на престъпления на шествията.

"Към настоящия момент компетентните органи на Министерство на вътрешните работи подпомогнати от Столична община реализират всички необходими действия с оглед недопускането на нарушаване на обществения ред, както и за защита живота и здравето на гражданите", пише още в становището на общината.

Оттам напомниха също, че по инициатива на кметството бяха създадени четири изнесени спешни центъра, сред които и един в Студентския град - в близост до катастрофата на "Цариградско шосе" и далеч от протеста. 

Общинари подозират опит за натиск върху Фандъкова да забрани протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки