Евростат озадачен от скъпите ни ваканции

30 октомври 2012 в 11:26 2481 3

СНИМКА: АРХИВ
СНИМКА: АРХИВ

И Евростат се озадачи от скъпите ваканции на българите.

След сигнал на OFFNews, европейската служба е поискала от българския Национален статистически институт (НСИ) допълнителна информация за това как е формирана сумата от близо 2100 евро, която според проучване българите харчат за почивки.

Цифрата бе публикувана в изследване на Евростат за 27-те страни членки на ЕС, като данните за нашата страна са получени от НСИ. Те сочат, че българите сме харчили средно по 2092 евро за почивка през 2011 г. - сума, която изненада мнозина. Още повече, че според същото проучване само датчаните, норвежците и гражданите на Люксембург са си позволили по-охолна ваканция. За сравнение, румънците са платили едва 162 евро средно за ваканция.

Ето какво обясниха за OFFNews от европейската статистическа служба Евростат: "Данните са изпратени в Евростат от НСИ в България и са от изследване на домакинствата, проведено в страната. Цифрата е получена, като общите разходи на българските граждани за почивки с над 4 нощувки  през 2011 г. са разделени на броя туристи (български граждани, които са пътували с поне 4 нощувки) през 2011 г.: 870 933 000 евро/416 250 туристи = 2092 евро на турист."

Редакцията ще продължи да следи защо националната статистика отчита нереални данни, с които сама противоречи на своите изследвания.

 Елена Несторова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки