Екоминистърът: Забраната за шистовия газ остава

05 юни 2013 в 17:52 2460 5

Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

Мораториумът върху проучванията и добива на шистов газ, наложен от предишния парламент, няма да бъде отменен и не се очертава в България да се добива шистов газ. Това заяви днес министърът на околната среда Искра Михайлова.

„Благодаря на всички, които изразиха граждански позиции“, добави министърът, визирайки неправителствени организации и граждани, които изразиха недоволство от позицията й за шистовия газ. В понеделник Михайлова коментира, че мораториумът конкретно върху проучванията е излишен.

Кабинетът не е имал намерение да предлага отмяна на мораториума звърху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване или добив на газ и нефт, и думите й са били част от мислите, които е споделяла като член на временната комисия по въпроса за шистовия газ в предишния парламент, заяви тя.

"Те (гражданските организации) демонстрираха позицията на гражданското общество в България, което определено не приема друга форма на забрана на използването на шистов газ, освен мораториум. Щом това е позицията на гражданското общество, аз се подчинявам, гражданите са ме направили министър", каза още Михайлова.

Изявлението на министъра дойде броени часове преди началото на протест пред Министерски съвет в София за запазване на забраната. Той е насрочен за 18 часа, а паралелни демонстрации са обявени във Варна и Добрич.

Паралелно в съседна Румъния в 10 големи града, включително столицата Букурещ, вече започнаха протести срещу шистовите сондажи. Причината за гражданското недоволство е разрешението, което румънското правителство даде на американската компания „Шеврон“ за проучване за шистов газ в югоизточната част на страната, край българо-румънската граница. Днес край ГКПП Дуранкулак се проведе солидарен протест на българи и румънци срещу проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки