Екоинспекция разреши застрояване в Паничище

02 ноември 2012 в 14:55 2669 3

Пернишката екоинспекция е разрешила новото строителство в подножието на Рила. Снимка: БГНЕС
Пернишката екоинспекция е разрешила новото строителство в подножието на Рила. Снимка: БГНЕС

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник е одобрила плановете за застрояване на курорта Паничище край Сапарева баня с решение от 25 октомври.

С това решение е съгласуван подробен устройствен план за поземлен имот в село Паничище, община Сапарева баня, с което се разрешава изграждането на ваканционен комплекс и хотели. Така базата в курорта ще се увеличи с нови 5000 легла.

Новите сгради ще са с височина до 7 метра, което означава 2-3 етажа. За това застрояване е “необходимо отсичане на дървесна растителност“, става ясно от плана. 

Визите за строителство ще се издават след предварително заснемане на околната растителност и местоположението на новите строежи.

Решението на РИОСВ - Перник може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите и пред Административния съд в Перник. Екоорганизации се подготвят да обжалват, обяви Андрей Ковачев от сдружение “Балкани“. 

Екоорганизациите дадоха отрицателни становища по повод изготвянето на новия подобрен устройствен план на курорта. Според тях това е първата стъпка към застрояването на курорта.

В края на август Европейската комисия поиска от България да разследва проекта на община Сапарева баня за оценката на туристическия капацитет на района, финансиран с пари по оперативна програма “Околна среда”. Еколозите подозират, че по този начин се финансират плановете за застрояване на Паничище.

Те твърдят, че зад проекта стои дружеството “Рила спорт” АД, което от 2008 г. изкупува имоти в курорта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews