Двама уволнени за скандала с "Карат-С"

Нели Чолашка 13 ноември 2012 в 17:25 2833 6

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов. Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов. Снимка: БГНЕС

Наказвам с предупреждение за уволнение зам.-кметовете Любомир Христов и Дончо Барбалов и искам оставките на Николай Костов и Методи Аврамов от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Това обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Причина за наказанията е скандалът с прекратяването на договор с частния превозвач "Карат-С". По предложение на Христов и Барбалов Столичният общински съвет (СОС) гласува частната фирма да получи обезщетение за лихви по неизплатени услуги за тази година в размер на 3.250 млн. лв.

Още при гласуването от опозицията обявиха, че това е огромна лихва и че по този начин се дават пари на спонсор на ГЕРБ - Миролюб Столарски, собственик на "Карат-С". 

Фандъкова назначи проверка, която установи, че дължимата лихва е 600 хил. лв., което е с 2.6 млн. лв. по-малко от гласуваната сума, и оттегли доклада на двамата зам.-кметове. Тя разпореди и последваща проверка от дирекция "Финанси".

Дончо Барбалов обясни, че се е предоверил на подадените данни от Центъра за градска мобилност.

Проверката на дирекция "Финанси" установила, че разминаването в сумите се дължи на техническа грешка в начина на изчисляване. Това обаче е грешка с огромни размери, които представляват опит за ощетяване на общината, призна Фандъкова.

„Поради тази причина настоявам да бъде освободен и екипът, който е работил в изчисляването на сметките и призовавам ЦГМ да направи бърза оптимизация на структурата си”, допълни тя.

Йорданка Фандъкова увери, че не се съмнява в лоялността на двамата зам.-кметове, но те е трябвало да проверят сметките много по-рано.

За съжаление, прекратяването на договора между „Карат С” и ЦГМ ще започне отначало, каза още столичният кмет.

Цялата преписка от назначената проверка на случая ще бъде предадена на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews