ДСБ иска имунитета на Сидеров заради „хулиганско поведение“

Елица Мартинова 28 юни 2013 в 15:08 3175 6

Светослав Малинов и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Светослав Малинов и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

ДСБ са писали до Прокуратурата с молба да изиска имунитета на лидера на „Атака“ Волен Сидеров заради хулиганското му поведение. Тъмносините настояват още парламентът да преразгледа намерението си за отнемане на субсидиите на малките партии.

ДСБ са изпратили писмото си до Прокуратурата, до президента Плевнелиев, до председателя на НС Михаил Миков и до четирите партии в парламента.

От пресцентъра на тъмносините подчертават, че са силно обезпокоени от поведението и изказванията на Волен Сидеров. Според тях атакистът заплашва обществения ред и сигурността в страната, заради което Прокуратурата трябва да поиска сваляне на имунитета му.

„ Изявлението на лидера на партия АТАКА Волен Сидеров: ”че след като не може да бъде въведен ред в държавата, партията ще го въведе чрез граждански ред, което включва и арести на провокатори” е опит за насилствено завземане на държавната власт и пряко нарушава чл. 11, ал. 4 от Конституцията.

Свидетели сме на последователни действия на АТАКА, които нарушават принципите на политически плурализъм и демокрация. С изявите си партията разпалва вражда и провокира към насилие над личността, като пряко нарушава чл. 39, ал. 2 от Конституцията“, аргументира се дясната партия.

От ДСБ настояват още парламентът да преразгледа намерението си да отнеме субсидиите на по-малките партии. Според тъмносините това решение:

  1. е взето в услуга на партия АТАКА и е плод на страха на Волен Сидеров от разпад на подкрепата за неговата партия и отливането на гласоподавателите му към други политически субекти
  2. бетонира сегашното статукво, което много от българските граждани припознават като представителство на мафията и олигархията и определят като нелегитимно
  3. обрича над половината от българските граждани да останат трайно непредставени в парламента
  4. е опит за задушаване на извънпарламентарната опозиция, в стила на БКП след 1944г.

От партията на Кънев прeдупреждават, че отнемането на субсидиите ще доведе до дестабилизация на държавата и ще нанесе тежък удар върху демокрацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика