ДПС няма амбиции да излъчи следващия премиер

Елица Мартинова 01 април 2013 в 09:01 1571 1

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

ДПС няма амбициите да излъчи кандидат за министър-председател, заяви пред „Нова телевизия“ председателят на партията Лютви Местан.

Досега заявка за премиерското място направиха ГЕРБ с лидера си Бойко Борисов, БСП с бившия финансов министър Пламен Орешарски и „Движение БГ“ с партийния председател Меглена Кунева.

Според Лютви Местан това е ясен знак, че ГЕРБ, БСП и „Движение БГ“ искат да управляват страната сами в условие на дълбока икономическа криза. По думите му тези амбиции са нереалистични и нездравословни за България.

„Дали следващото еднопартийно правителство ще бъде авторитарно или не, то няма как да е успешно, защото предизвикателствата, които стоят пред страната, са толкова тежки, че не са по силите на една партия, независимо колко силно тя ще се представи на изборите. Затова твърдя, че заявките за еднопартийно управление, които чуваме от ГЕРБ, от БСП, които добиват откровено комични измерения и от страна на „Движение БГ“ на Меглена Кунева, защото и тя ще управлява сама, при това вече е готова за премиер. Тук вече нещата наистина добиват комични измерения. Аз твърдя обаче, че всички заявки за еднопартийно управление са дълбоко неискрени“, заяви Местан.

Той за пореден път изтъкна тезата си, че България има нужда от експертно многопартийно правителство, което да се изправи срещу икономическата и социална криза в страната.

„Убеден съм, че избирателят ще реабилитира коалиционната форма като по-подходяща за българските условия“, коментира още лидерът на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови