ДКЕВР лъгали Делян Добрев

05 март 2013 в 10:35 1620 0

Делян Добрев обяви на брифинг в неделя, че България може да отнеме лиценза на ЧЕЗ. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев обяви на брифинг в неделя, че България може да отнеме лиценза на ЧЕЗ. Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е подвеждала министъра на икономиката Делян Добрев.  

Това призна министърът в оставка в интервю за БНТ. “Не взехме по-рано мерки срещу поскъпването на тока, защото регулаторът ни подведе. Не очаквахме, че в ДКЕВР няма да си вършат работата както трябва”, обясни още той.

"Оказва се, че регулаторът не е изпълнявал задълженията си съвсем коректно - както по отношение на контрола на дружествата, така и по отношение на мониторинга на цените", призна Делян Добрев.

Таксата за пренос и достъп до електроразпределителната мрежа е толкова висока, защото в нея са заложени средства, които да гарантират стабилността на НЕК. Ако държавната компания нямаше огромни задължения по проекта за АЕЦ "Белене", то добавката от 35 лв. върху цената на тока можеше да е много по-малка. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на икономиката в оставка Делян Добрев. Той допълни, че следващото правителство може да потърси още резерви, за да намали цената на тока. Те могат да дойдат от намаляване на сумите за разплащане на зелената енергия.

Очаква се до обяд електроразпределителните дружествата да внесат възражения, ако имат, а следобед ДКЕВР да обяви новите цени на електроенергията, които влизат в сила от днес, 5 март. Това обяви в студиото на "Денят започва" Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в оставка. Намалението на тока, според министъра, не е никак малко - 7%, и така правителството е спазило обещанието си, дадено на протестиращите.

"Промяната в Закона за енергетиката от миналата седмица, намалените технологични загуби на ЕРП-тата през последните 6 месеца и подписаният нов газов договор с Газпром с близо 20% понижени цени на газа в края на миналата година, даде възможност за намаляване цената на тока с тези 7%". Така министърът обясни възможността за промяна на цените на електроенергията точно сега, а не преди да започнат протестите на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки