bTV се ядоса на "Господари на ефира"

Мая Младенова 11 януари 2013 в 13:25 8580 9

Кадър от издание на
Кадър от издание на "Господари на ефира". Линкът не е към видео.

Търговската война между bTV и Bulsatcom отвори нов фронт - този път се включи излъчваното по Нова тв предаване "Господари на ефира".

Повод за прехвърчането на искри стана снощното издание на комедийното шоу, в което трябваше да се излъчи репортаж с двете гледни точки по актуалния конфликт bTV-Bulsatcom. 

В самото предаване и след неговото излъчване "Господарите" и bTV взаимно се обвиниха, че позицията на телевизията не е била застъпена адекватно. Според създателите на предаването (което известно време битува и в bTV, а после след скандал се върна отново в Нова) те поискали да заснемат гледната точка на bTV, но били препратени към Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори. Нейният изп. директор Мехти Меликов казал на екипа на предаването да ползва като позиция излъчено по bTV негово изявление

Днес по обед обаче bTV изпрати до медиите своя позиция, в която се казва, че медията "поиска Право на отговор по повод на едностранното отразяване на спора между телевизията и Булсатком в предаването "Господари на ефира" на 9 януари. Видеоматериалът, който предоставихме като Право на отговор, беше излъчен във вчерашното издание на предаването с много сериозни съкращения. Пълната версия е достъпна тук. За ваша информация, екипът на предаването така и не изпрати въпроси до нас. Причината, която изтъкнахме пред „Господари на ефира” защо правото на отговор не може да бъде изказано от служител на bTV, е: „bTV не може да съдейства чрез интервюта за създаването на предаване, което нарушава авторските и сродни права на медията върху интелектуални продукти”.

В последното изречение телевизията очевидно намеква за скандалната си раздяла с продуцентите на "Господари на ефира" Джуди и Магърдич Халваджиян, след която bTV купи от италианския лицензоносител правата за формата Striscia la Notizia, върху който е създадено и предаването "Господари на ефира". До момента bTV не е стартирала този проект, а от него беше излъчено само едно пилотно издание по bTV Comedy. "Господари на ефира" пък трябваше леко да промени формата си, за да избегне претенции за авторски права.

"Честно казано и ние не изгаряме от желание да съдействаме на телевизия, която не е коректна към творците, носители на авторски права, но нашият професионализъм изисква да им дадем думата", бе коментарът на комедийното шоу.

"Получихме обещания видео материал на говорителя на БТВ Мехти Меликов, но без нашите въпроси. Това не е интервю, а монолог! И не ни е ясно как изпълнителния директор на АБРО се оказа и говорител на БТВ", коментираха още "Господарите".

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!