Бомбоубежище или сметище? (снимки)

Николаос Цитиридис 02 октомври 2012 в 20:45 7173 4

6-то основно училище
6-то основно училище "Граф Н.П. Игнатиев" Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис

Мръсни, занемарени или твърде тесни. Бомбоубежищата в училищата в центъра на София на практика са неизползваеми, разкри проверка на OFFNews.bg.

Училищата са задължени да ремонтират и поддържат бомбоубежищата, въпреки че голяма част от специалните помещения нямат достатъчен капацитет да поберат всички ученици при тревога.

В 6-о ОУ „Граф Игнатиев“ бункерите, собственост на МВР, се намират в задния двор на сградата.

На фона на реновирания двор, пригоден за игри и физическа подготовка на децата, три ламаринени възвишения грозят живота на малчуганите. От училището нямат право да влизат там, нито да ремонтират ръждясалите входове на бункера. Именно заради това успяхме да заснемем бункера само отвън, където ясно се виждат боклуци по стълбището.

В 133 СОУ „Ал. С. Пушкин“ от охраната любезно заявиха, че бункерите, които са в тяхната сграда, са собственост на „Пожарна безопасност“. Входът към тези помещения се оказа  недостъпен както за външни лица, така и най-вероятно дори за служители на дирекцията към МВР. Замаскиран с плакати и ръжда, входът е неприкосновен и недокосван от поне 20 години.

В друго централно столично училище споделиха, че тяхното бомбоубежище е склад за ремонтни отпадъци. Въпреки проверките, които са направили от „Пожарна безопасност“, бункерът е занемарен и не подлежи на проверка нито от инспектората, нито от общината, която трябва да се грижи за тези помещения.

32 СОУ се движи по строгите правила, които регламентират поддръжката и ремонта на бомбоубежищата. Тяхното укритие, което не може да събере повече от 100 души, е ремонтирано по стандарта на „Пожарна безопасност“. В него обаче  няма вентилационна система.

Парите за ремонтните дейности на бункерите обаче не идват от „Пожарна безопасност“, а от бюджета на самото училище. За сметка на това има обстойни проверки на извършените ремонти.

В 18 СОУ „ Уилям Гладстон“ няма бункери, нито бомбоубежища, но сами са стигнали до решението да пригодят мазето на училището в модерно укритие, което при спешни случаи се херметизира и учениците са в безопасност. Изграждането на тези коридори и стаи отново не е дело на „Пожарна безопасност“, а на училищното ръководство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки