Бивш секретар по сигурността на президента стана зам.-министър в МВР

Юлиан Христов 24 юли 2013 в 15:47 5503 4

Васил Маринов, Снимка: Николай Николов
Васил Маринов, Снимка: Николай Николов

Бившият секретар по отбраната и националната сигурност при президента Васил Маринов беше назначен за заместник-министър на вътрешните работи.

Маринов напусна поста си в президентството през април тази година, като тогава той обяви, че напуска по лични причини. От президентството отрекоха оттеглянето на Маринов да е свързано с напускането на Цветлин Йовчев като началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

Освен при президента Васил Маринов е работил с Цветлин Йовчев и в Национална служба „Сигурност“ (НСС) и ДАНС. Той е бил задграничен представител на ДАНС в Белгия, а преди това - от април 2008 г. до септември 2009 г. е заемал последователно длъжностите на директор на Дирекция „Противодействие на корупцията“ и генерален директор на Главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност“ в ДАНС.

Малко след като напусна президенството същото направи и съветникът на президента по въпросите на сигурността ген. Стоимен Стоименов, който също е стар познайник на Йовчев от ДАНС.

От днес Цветлин Йовчев има и втори заместник - Пламен Ангелов. Той е бил началник отдел „Европейски политики и инициативи“ в Дирекция „ЕС и международно сътрудничество“ на МВР.

От юни 2008г. до ноември 2012г. е бил съветник по правосъдие и вътрешни работи в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. От юли 2005г. до май 2008г. Пламен Ангелов е бил представител на МВР в Посолството на Република България в Лондон. Преди това е бил юрисконсулт в направление „Правно осигуряване и международно сътрудничество“ в Главна дирекция „Гранична полиция“ в МВР. Бил е следовател към Столична следствена служба.

Двете назначения идват след гафа с назначаването на Иван Иванов за зам.-министър на Йовчев, който се оказа бивш представител на силовата групировка СИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews