Белгийският посланик откри благотворителна изложба за болните от рак

Мария Чипилева 10 май 2012 в 20:20 1565 0

Белгийският посланик откри благотворителна изложба за болните от рак на мозъка. Снимка Сергей Антонов.
Белгийският посланик откри благотворителна изложба за болните от рак на мозъка. Снимка Сергей Антонов.

Белгийският посланик Марк Микелсен откри благотворителната изложба за хората с рак на мозъка. Неговата съпруга Мари Шантал Биела е един от 20-те художници, които дадоха картините си, за да помогнат на болните. Сред останалите творци са известни имена като Светлин Русев, Валентин Савчев, Иван Димов.

Изложбата ще продължи една седмица в столичната галерия "Сезони" (ул. „Кракра“ 2А). На 17 май ще се проведе благотворителен търг на картините в нея. Набраните средства до последната стотинка ще бъдат предоставени за създаването на клиника за специфична имунотерапия на рака на мозъка.

Надявам се и съм убеден, че тази българо-белгийска инициатива ще има успех, каза Негово Превъзходителство Марк Микелсен, под чийто патронаж се провежда и събитието.

Създаването на новата клиника ще се реализира с усилията на лекарите от университетската болница в София "Св. Иван Рилски" и университетската болница в Льовен. В нея ще се лекуват хора с мултиформения глиобластом или рак на мозъка, от който се разболяват около 250 българи на година.

Единственият ефективен метод за борба с тази болест е специфична имунотерапия, известна като ваксина срещу рак на мозъка. Технологията е разработена в Белгия от проф. Стефан Ван Гол от университетската болница в Льовен. Само преди дни оттам се завърна първата българка - Любка, на която бе поставена ваксината. В момента тя се чувства много добре, каза д-р Емануил Найденов.

България разполага с обучен екип, който може да прилага метода и у нас. За тази цел обаче трябва да има и подходяща клиника, където това да става.  Целта на благотворителната изложба е именно да се съберат необходимите средства за оборудване на такова отделение в болницата "Св. Иван Рилски".

Фондация „Остани“ е основният двигател на начинанието. Нейният председател – д-р Емануил Найденов, който е и председател на Българското дружество по невроонкология, е изявен участник във Форума OFFRoad-Bulgaria.com, който също набира средства за изграждането на клиниката. С финансовата помощ на Форума стана възможно и изпращането на първата българка за специфична имунотерапия в Белгия.

Сметките на фондация „Остани“, на които можете да направите дарение за каузата, са:

Фондация ,,Остани”

Банкова сметка в лева при:

Райфайзен банк (България) ЕАД

BIC: RZBBBGSF

IBAN: BG50 RZBB 9155 1002 2659 31

Снимките на произведенията са качени от официалния сайт на галерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки