63 т захар без документи откри МВР при "Захарната афера"

Юлиан Христов 11 май 2012 в 07:36 1399 0

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

Около 63 тона захар без документи са открити в складовете на един от лидерите на групата по т.нар „Захарна афера”.

Това съобщи снощи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Пазарджик. Цветанов съобщи, че му е докладвано, че служители на МВР са успели да влязат в склада, след като се е наложило да изчакат отварянето поради забравени ключове.

Задържани са шест лица. На база на събраните документи и доказателства, които ще се прецизират от специализираната прокуратура, ще се прецени към кои от тях ще бъде повдигнато обвинение.

Това е успешно осъществена операция на ГДБОП, НАП, заедно със Специализираната прокуратура. Говорим за злоупотреби, за заобикаляне на закона, чрез използване на определени ДДС-схеми за внасяне на огромни количества захар, като по документи са декларира една малка част от тях. Това е щета и то сериозна, за републиканския бюджет, каза министърът. В резултат на операцията е задържан и синът на бизнесмена Гриша Ганчев.

Има и над 15 адреса, които се проверяват.

Цветан Цветанов каза, че са иззети необходимите документи, които са съотносими към тази схема.

Задържани са служители на „Литекс комерс” – изпълнителен директор, служители, които са извършвали операции, свързани с количествата захар, влизали на територията на страната. Схемата е такава, че от 12 ТИР-а само два са влизали законно с необходимите документи. Останалите 10 просто все едно ги няма, но те са калкулирали сериозен финансов резултат и са ощетили сериозно републиканския бюджет, каза Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews