151 002 регистрирани луди у нас

Вероника Шербанова 09 октомври 2012 в 12:17 1451 0

Едва 2% от разходите за здравеопазване отиват за психиатрична помощ.
Едва 2% от разходите за здравеопазване отиват за психиатрична помощ.

151 002 души са регистрираните с психични отклонения в България за миналата година, сочат данни на НЦОЗА. Най-много са болните от шизофрения (36 347 души) и страдащите от умствена изостаналост (32 825 души).

Това заяви началникът на сектор „Психично здраве“ към Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) д-р Христо Хинков, цитиран от Дарик.

България е на последно място в Европейския съюз по разходи за здравеопазване на глава от населението, а едва 2% от общите разходи са за психиатрична помощ.

Разходите през миналата година за легло в държавните психиатрични болници са между 2 и 5 пъти по-ниски в сравнение с другите лечебни заведения в страната, допълни той. Хинков посочи, че това е причината за ниската мотивация на работещите в сферата и съответно по-ниското качество на работата им.

Преди дни здравният министър Десислава Атанасова заяви, че от 1 октомври заплатите на работещите в психиатрични заведения и центровете по трансфузионна хематология ще се увеличат с 18%.

Разходите за психично здраве са недостатъчни и в световен мащаб - под 3 долара средно на глава от населението за година, като в някои страни спада и до 25 цента годишно, сочат данни на Световната здравна организация. Половината от населението по света пък живее в страни, където на 200 000 души се пада един психиатър. 

Повече от 26 хил. души са болните от разстройства на настроението. Голям е и броят на страдащите от психични и поведенчески разстройства, свързани с употребата на алкохол (13 199 души) или неврози, причинени от стрес (14 543 души).

Д-р Хинков посочи, че около 20% от българите страдат от повече или по-малко изразени психични разстройства. Голяма част от тях не се обръщат за помощ към специалист и не се подлагат на лечение. Това е причина за ниско качеството на живот и намалена трудоспособност, което пък води до понижаване на икономическия статус на страната, обясни той.

На 10 октомври се отбелязва Световния ден на психичното здраве, като през тази година темата ще бъде „Депресия: глобална криза“, съобщи Хинков.

По данни на Световната здравна организация депресията засяга повече от 350 милиона души по света. В същото време едва 10% от страдащите от това заболяване получават необходимото лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки