Погледът на данъкоплатеца: икономиката през ноември

11 декември 2013 в 15:28 6844 10

Пари

Снимка sxc.hu

Пари

OFFNews представя месечната колонка “Погледът на данъкоплатеца”. В нея експерти коментират секторните политики. 

Васил Караиванов, асистент в Стопанския факултет на СУ: През ноември се случи това, което много хора очаквахме – вместо да се води смислен дебат по предстоящия бюджет и (липсващите) реформи в него, политици от ДПС и БСП пуснаха димката с отпадането на плоския данък и се шумя само за това. Въпреки че мярката е вредна по редица причини, тя определено не е най-големият проблем на държавата или бюджет 2014 и за пореден път се видя нагледно как българските политици успяват да предпазят умело популярността си като направляват обществения дебат.

Въвеждането на некадърен необлагаем минимум, който направи така, че хората на 341 лева заплата да получават чисто по-малко от хората на 340, е част от много по-сериозен проблем в българската икономика – пристрастеността на гражданите към ръководната роля на политиците в техния живот и популизма на същите тези политици. Почти половин век социалистически режим и четвърт век преход с нереформирана образователна система промениха трайно светоразбирането на критична маса български граждани. Очакванията, че политиците ще извадят някакви чудодейни решения и финансови средства, с които да увеличат благосъстоянието на гражданите водят до отказ да се носи отговорност за собственото и семейното благоденствие, ерозия на предприемаческия дух и мандат на политиците да налагат все повече икономически ограничения, фаворизиращи близки до властта фирми и рушащи конкуренцията. През ноември именно АТАКА, които често предлагат неудобните законопроекти, входираха предложение в Народното събрание да се отмени решението за прекратяване изграждането на АЕЦ Белене, да се одържавят енергоразпределителните дружества и да се възобнови работата на Кремиковци. Груба сметка за нужните финансови средства за тези цели показва, че би бил нужен държавен заем по-голям от размера на българската икономика, с което си гарантираме гръцкия сценарий, но нас няма да има кой да ни спасява (извън еврозоната сме).

Този популизъм в икономиката има два много вредни краткосрочни ефекта. Първият е, че когато много от политиците са ангажирали общественото внимание с огромен популизъм, възможността да се води разумен разговор по реално важните икономически реформи пред страната. Вторият е, че когато се говорят големи глупости, след това реализирането на малки такива изглежда безобидно. Примерно, няма да си окепазим данъчната система с 70% данък, но ще го направим „безобидно“ с некадърен необлагаем минимум, обслужващ предимно нископлатени роми. Няма да правим Кремиковци, но ще спасим отново „безобидно“ БДЖ с 200 милиона. Няма да национализираме ЕРП-тата, но може „безобидно“ да изкупим обратно "Софийска вода" на гърба на данъкоплатеца.

На втори план, зад огромния популизъм, който, както винаги, се разигра преди приемането на бюджет 2014, данните за икономиката през третото тримесечие не показаха особени причини за оптимизъм. Тримесечният ръст на годишна база е 0.7%, което е по-високо от предните две тримесечия, но остава доста ниско. Основната част от този растеж идва от засилващия се износ, което за пореден път подчертава важната роля на свободната търговия и самия Европейски съюз за българската икономика, правейки омразата му на национално ниво необяснима по рационален начин. Излязоха и резултатите на България в няколко индекси, които бяха обобщени от ИПИ. България се представя изключително слабо по отношение на борбата с корупцията и защитата на собствеността, които са и основните проблеми с възобновяването на икономическия растеж над 3%, способен да генерира устойчиво повишаване на заетостта. Посредствени резултати имаме по отношение на конкурентноспособността и икономическата свобода (Херитидж), където традиционно валутният борд, свободната търговия с големите ни търговски партньори от ЕС и ниската задлъжнялост са наш силен двигател.

Като цяло, добрите новини през ноември са, че икономиката не започва да буксува, което беше реална опасност имайки предвид огромните политически сътресения през второто и третото тримесечия, но пред-бюджетния месец мина под знака на популизма за пореден път. И за пореден път популизмът няма да роди нищо различно освен излъгани наивни хора и икономика на автопилот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки