НРС за Доган: Агент "САВА" поддържа конспиративна връзка с официалните представители на Турция у нас

Христо Христов 29 декември 2015 в 10:50 29238 21

Ахмед Доган, снимка от досието му в Държавна сигурност

Снимка Комисия по досиетата

Ахмед Доган, снимка от досието му в Държавна сигурност

Сайтът desebg.com публикува строго секретна справка за секретния сътрудник „САВА”. Документът е на Национална разузнавателна служба, правоприемник от февруари 1990 г. на Първо главно управление на ДС, което от 1979 г. до 1986 г. работи с Ахмед Доган като секретен сътрудник на отдел 05 „Н” („Нелегали”) под псевдонима „САВА” с цел подготовката му и извеждането му зад граница.

Строго секретната справка е част от 10-томното досие на Доган в Държавна сигурност, което по силата на закона за досиетата е публично. Макар и еволюцията в поведението на лидера на ДПС след промените е хубаво да се знаят какви са неговите позиции, когато е сътрудничил на репресивния апарат на БКП.

Секретният сътрудник стои на здрави идейни позиции

В документа, който е изготвен през 1990 г., е направена ретроспекция на Доган като секретен сътрудник на Държавна сигурност и са коментирани важни подробности от неговата характеристика.

Една от тях е, че през 70-те години Доган „стои на здрави идейно-политически позиции. Има правилни разбирания по националния въпрос. Привързан е към органите на ДС и работи честно”.

Изброени са разработките, които той е изготвил като агент за нуждите на ДС главно по идеологически и политически проблеми, а така също и по националния въпрос.

Някои негативни моменти в разработките на "САВА"

Отбелязано е, че наред с положителните оценки са установени „някои негативни моменти в разработките на секретния сътрудник”. При анализа на една от разработките за отношенията между българите и турците е подчертано, че тя е изготвена на личното виждане на агента, като в нея „се чувства силно националистическо влияние на протурска пропаганда у нас и липса на обратна”.

При проверка на „САВА” през 1982 г., включително и чрез подслушването му, е установено, че „секретният сътрудник стои изцяло на наши позиции, привързан и откровен е към органите на ДС”.

ДС: Доган няма да понесе критика или неуспех

Отбелязано е, че Доган е с високо самочувствие и като „философ от „висш” ранг последна някакъв професионален неуспех или бъде критикуван, той няма да е в състояние да го понесе”. Ако това се допълни с „попадане в националистически среди, от каквито досега е запазен, може да се стигне до начало на националистически наченки у него”.

По това време Доган обяснява национализма сред българските турци с „липса на достатъчно социалистическо съзнание” и следвало да се направят изводи за „ефикасността от работата на тези фактори, които се занимават с внасяне на социалистически идеи в съзнанието на масите”.

През май 1983 г. „САВА” открито заявява, че „при провежданата политика на нашата страна по отношение на българските турци не е застъпен класово-партийния подход като основа за единство на българската нация, а националистическия подход”.

Според него не можело да има „единение” между българи и турци на в етническо и народностно отношение, защото по същество това означавало асимилация.

"САВА" се обидил, че не са му споделили за "възродителния процес"

Интересното е, след началото на „възродителния процес” през 1985 г. „САВА” не е прекратил по своя воля сътрудничеството си с ДС (по това време той продължава да получава месечни възнаграждения за работата си в ДС, бел. ред.) при условие, че не е споделял насилственото преименуване. Вместо това той е дал да се разбере, че „лично е обиден на службата, като колега, че не е бил предварително информиран за комплексността и обхвата на мероприятието по преименуването, с което бил компрометиран пред приятели и колеги”.

Не получил работата, която му обещали

Според ДС усложнения в работата със „САВА” са се получили, след като Доган е назначен на постоянна работа в БАН, но на по-ниска степен от предварително уговорената. „Това оказа допълнително отрицателно въздействие върху секретния сътрудник”, е посочено в документа.

След като „САВА” е засечен в участие в група, разпространяваща анонимни материали срещу „възродителния процес” с него са проведени мероприятия и срещи, „целящи създаването на условия за самопризнание и по-нататъшното му оперативно ползване”.

Това е постигнато частично и през 1986 г. той е арестуван и осъден на 10 години затвор. Едва след това Доган той се обръща към защита на правата на човека и се обявява против „възродителния процес”.

"САВА" поддържа конспиративна връзка с официални представители на Турция

„След излизането си от затвора в началото на 1990 г. „САВА” веднага се включва в активна политическа дейност”, е посочено още в документа. Със съмишленици основава „Движение за права и свободи” и става негов лидер.

Документът завършва с информацията, че „САВА” поддържа конспиративна връзка с официалните представители на Турция в нашата страна”.

Източник: Desebg.com/Комисия по досиетата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки