ГЕРБ-СДС са в по-печеливша позиция при предсрочни избори, според Боряна Димитрова

OFFNews 17 март 2024 в 13:18 2611 0

Боряна Димитрова

Снимка БГНЕС/архив

ГЕРБ-СДС са в по-печеливша позиция при предсрочни избори, което им даде самочувствието на по-острия тон и на поставяне на условия в преговорите. Предсрочните избори обаче са нежеланата опция за обществото. 

Това каза социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова по БНР. "При национални избори, дори и да са 2 в 1 с европейските, но там, където фокусът ще е върху националната проблематика, позициите на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ са около 5 - 5,5% по-високи, според последното проучване на "Алфа рисърч", уточни тя. 

Най-голям дял от българите - 40%, искат ротация, а не нови избори. Управляващите трябва да отчитат, че при избори не само няма да има коренно различна политическа ситуация, а и че обществените очаквания не са в тази насока, каза Димитрова. 

Липсата на естествени съюзници в Народното събрание е големият проблем на ПП-ДБ, изтъкна тя. 

"Те се опитват да го решават, включително и с изваждането на БСП от ИТН и "Възраждане", но нямат ходове как да наложат някаква цел, която са си поставили. Искат да поставят друг принцип, ясни механизми за регулаторите, но трябва да имат и инструментите, с които да ги наложат. Ако нямат инструментите, този силно заявен принцип увисва във въздуха. Изваждането на БСП извън скоба е начин за намаляване на тежестта на ДПС, когато се искат мнозинства от 2/3", коментира Боряна Димитрова. 

ДПС не присъства с "познатото шумно поведение" на Делян Пеевски в медиите в периода на преговорите за ротацията. Но има решения и оттук нататък, които ще изискват мнозинство с 2/3 от гласовете в парламента, каза още тя. 

По думите й една от основните линии на разлома в преговорите е каква би била тежестта на ДПС при избора на регулаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!