Укритите ''законни'' зауствания на плажовете

Ако на Атлиман действително има тръба за дъждовна вода, защо тя е старателно укрита от досието на плажа? Всяка лъжа трябва да има някакви граници - предупреждава д-р Сергей Иванов

Д-р Сергей Иванов 08 септември 2023 в 11:25 12061 9

Д-р Сергей Иванов

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Д-р Сергей Иванов

Бурята отмина и изпод пясъка на много плажове се появиха тръби, същите за които писахме в съвместното изследване на Софийския университет и асоциация „Активни потребители“. Туристите се възмутиха, местните замълчаха, а властите започнаха с оправданията.

Споровете започнаха с канализацията закопана на Атлиман – северния плаж на град Китен, община Приморско. Същият плаж, за който измерването на микробиологични показатели в началото на август показа замърсяване два пъти над лимита. Ние  предположихме, че тамошните бактерии произхождат от многобройните туристи. Това е може би най-посещаваният плаж на юг, но изглежда грешим и виновникът все пак са вездесъщите тръби.

В рамките на часове местните и националните власти реагираха с две опорки:

1. Тръбата на Атлиман е законна.

Запитахме се вярно ли е това оправдание и проверихме. За да е законна тръбата, тя трябва да е отбелязана не само в плановете на града, което е труднодостъпна информация, а и в досието на плаж Атлиман. Основание за това са европейската Директива 7/2006 и националната Наредба 5/2008, съгласно които за всеки плаж се изготвя профил/досие, в което има: „описание на физическите, географски и хидроложки характеристики на водите за къпане, и на други повърхностни води във водосборния район на въпросните води за къпане, които биха могли да бъдат източник на замърсяване....“.

Това включва и всички зауствания на индустриални, канализационни и дъждовни води. След това отиваме на страницата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас, която поддържа досието/профила на плажа. Отваряме документа и на страница 4 пише, че на плаж Атлиман няма никакви зауствания (маркирано в жълто от автора), дори за дъждовна вода! Следователно това не е законно заустване, или може би РЗИ просто са забравили за него, все пак е закопано.

Цитираната част от досието на плажа.

2. Според втората опорка става въпрос за тръба, отвеждаща дъждовна вода. Аз не знам дали е така, но ако е истина, защо тази тръба е така старателно укрита, дори от досието на плаж Атлиман? Кой може да гарантира, че това е заустване само за дъждовни води, когато в близката околност е пълно с ресторанти и хотели? Някой от министрите дали се разходи дотам да тества какво изтича от тръбата? Ако за информация се разчита само на местната власт, това не са ли същите хора, старателно закопали и укрили тръбите, и вманиачено отричащи присъствието дори и на една бактерия във водите на община Приморско.

Всяка лъжа трябва да има някакви граници. Когато се укрива информация, касаеща здравни рискове, това е на само неморално, но и незаконно. Възникват въпроси колко още „законни“ тръби са закопани в пясъка и зачертани от публичните досиета за плажовете. Ако местните власти имат материален интерес да укриват информацията, защо това правят и националните? Ако например в Министерство на здравеопазването толкова лесно забравят за здравето, за какво още са готови да балаламосват гражданите?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

9

Hihi1981

10.09 2023 в 10:12

Никой не иска да си разваля рахата с проверки, защото са взимани странни решения , разрешения......

22548

8

dolivo

08.09 2023 в 21:48

развеселих се моментно от коментарите

2550

7

alfakentavur

08.09 2023 в 17:23

Пробвай. Всяка сграда има тръба за дъждовна вода. Нарича се улук. И нямам предвид, че е трудно да се качиш на покрива и да стигнеш до нея. Да приемем, че не е. Пробвай вместо да се стича дъждовната вода по улуците да вършеж за тях отходната си канализация. Хем да видиш това колко е лесно. Хем да видим няма ли да си личи.

22548

6

dolivo

08.09 2023 в 17:19

Виж ся

по тръба с предназначение дъждовна вода, не могат ли да се пуснат фекалии?

Каквито си искаш тръби за дъждовна вода можеш да си наслагаш

Ако не се провери какво източниците пускат вътре, оправия няма

Не са цинкови улуци това, бая тръба, че и ПВЦ

6136

5

WOW

08.09 2023 в 14:51

Тръбите в Китен вече са заровени. Сега пак остава честната дума на местния кмет и Кунчев че са за чистичка дъждовна вода.

900

4

Маги Стралска

08.09 2023 в 14:48

не са разни заплатаджии.... колега.... а рушветаджии....

900

3

Bilbo

08.09 2023 в 14:44

Добре де, нека сега хората, които бяха направили полеви тест на Попския плаж да направят и тест от водите изтичащи от въпросните тръби, едва ли ще е толкова трудно. Ако наистина са отходни канализационни тръби, стойностите ще излетят до небето. И тогава няма да могат да се оправдават кметове и кметици. Но това трябва да стане по - скоро, защото не се съмнявам, че тези тръби ще наново бъдат заровени за отрицателно време.

2073

2

Johnny B Goode

08.09 2023 в 14:32

Въпросът чия е тръбата има лесно решение.
Взема се една яка помпа и започва да се помпи морска вода обратно по тръбата. По законите на физиката, все някъде ще излезе. От който хотел или ресторант започнат да бягат панически, там ще да е другия край на тръбата.

12078

1

edin slep

08.09 2023 в 12:25

В тази държава институциите не работят, защото там са разни заплатадии, за да си траят, а не да работят. Без уличен натиск едва ли ще се промени нещо и без смяна на кадрите на всички нива.
 
X

Да помогнем на украинските деца!