Ще има ли правителство с мандат на БСП в това НС?

Димчо Нешев 19 юли 2022 в 18:05 2987 1

преговори

Снимка БГНЕС

БСП и най-вече Нинова ще са готови на почти всякакви компромиси. Дори и на доскоро немислимият за самата Нинова – тя да не участва в правителството.

Вариантите никак не са много. Повече от сигурно е, че дори и да се стигне до нов кабинет в него няма да участват ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Иначе борците със статуквото ще олекнат неимоверно много и ще претърпят непоправими имиджови и електорални вреди.

Така единствената възможност остава да бъде съставено отново правителство на досегашните не-коалиционни партньори – ПП, ДБ, БСП и ИТН (включително и във вариант с парламентарна подкрепа, но без пряко участие на някои от тях, напр. на ДБ или ИТН).

ИТН почти сигурно ще гледат следващото НС само по телевизията. Шансовете им да прескочат изборната бариера при нови избори клонят към нула. Правителство с третия мандат е техният последен шанс да имат допирна точка с каквато и да била власт. А и участието в такова правителство ще им даде златната възможност за го провалят и свалят отново, когато се наложи. (Няма нужда да се напъват да гадаят кога ще е това. Слави ще получи своевременни ясни нареждания.)

Доколкото действията на ИТН се ръководят и от външни за партията фактори, тук трябва да бъдат отчетени и интересите на ДПС и ГЕРБ-СДС (и на спонсорите им). ДПС, тъй като не участват в правителството и тъй като част от спонсорите им бяха сериозно увредени от действията му, очевидно силно желаят предсрочни избори. Резултатът им най-вероятно ще е много близък до този от предишните избори, а и винаги я има надеждата за някакво разместване на баланса на силите в новото НС.

При ГЕРБ-СДС е малко по-сложно. При едни нови избори те (може би) отново ще са първа политическа сила, но (най-вероятно) отново няма да могат да съставят правителство. Тяснопартийният им интерес налага засега да изчакат и да оставят някой друг да обира негативите от сложната вътрешна и международна обстановка, което при определени обстоятелства би могло да доведе до наливане на вода в тяхната мелница.

Отцепниците от ИТН така или иначе нямат никакъв избор (но в краен случай правителство може да има и без тях). Когато напускаха ИТН те заявиха, че го правят заради предадени идеи (дали?!) и открито подкрепиха ПП при неуспешния му опит да състави правителство с първия мандат. Евентуални нови избори най-вероятно ще ги оставят извън НС – тяхна нова партия няма никакви шансове за успех, а включването на някои от тях на избираеми места в листите на ПП не е много вероятно (независимо какво са им обещали при предишните пазарлъци).

БСП, и в частност Корнелия Нинова, нямат никакъв интерес от нови избори. Резултатът на партията почти сигурно ще затвърди вече традиционната низходяща тенденция, дължаща се в голяма степен и на нейното мъдро ръководство. Дори само мисълта за нови избори и за очакваното посредствено представяне на БСП със сигурност докарва до тих ужас партийната номенклатура, назначена от Нинова по всевъзможни държавни органи и фирми.

А самата Нинова?

След нови избори техните този път със сигурност ще я бият. Затова БСП и най-вече Нинова ще са готови на почти всякакви компромиси. Дори и на доскоро немислимият за самата Нинова – тя да не участва в правителството.

При предсрочни избори ДБ, поради ред фактори (очаквана по-слаба активност, разочаровани избиратели, преливане на част от електората към ПП и др.), най-вероятно също ще получат по-слаби резултати от предишните няколко вота. Ръководствата на партиите в коалицията очевидно го съзнават, което означава, че би трябвало да имат интерес от съставянето на правителство в това НС и затова също ще са готови на компромиси. Надявам се, на не чак толкова големи, колкото БСП!

Националният интерес налага ПП да участва в правителство с третия мандат. Дори и ако цената за това да е неучастието в него на Кирил Петков и Асен Василев. В момента България не се нуждае от предсрочни избори и от служебно правителство (най-вече поради основателни съмнения относно политиката му по отношение на Русия), а от редовно правителство (дори и с краткосрочна, но ясна програма), което да преведе страната през очертаващата се тежка зима. Тяснопартийният интерес обаче би могъл да доведе лидерите на ПП до идеята, че при предсрочни избори сега ще минимизират негативите, които неизбежно се натрупват при всяко участие във властта, а и че ще успеят да мобилизират нови избиратели. Твърде хазартно предположение, което може да ги вкара в патовата ситуация на едно ново НС с 1/3 „статукво” (ГЕРБ-СДС и ДПС), 1/3 борци срещу него (ПП и ДБ) и 1/3 проруски партии (БСП, „Възраждане” и „Български възход”).

В момента изглежда, че разрешаването на целия ребус е в ръцете на ПП.

Б. ред. - Авторът Димчо Нешев е известен столичен адвокат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки