Русия масово мобилизира мюсюлмани за войната в Украйна

Анализът на украинския военен експерт Олег Жданов на 41-я ден от агресията

Олег Жданов 06 април 2022 в 16:16 16374 11

Руската военна част 51460, която окупира Буча и за която се предполага, че е отговорна за зверствата там. Войниците са от село Князе-Волконское, Хабаровска област. Знамето, което развяват е на Якутия. Повечето от войниците на руската армия, които се бият в Украйна са от азиатската част на Русия.

Русия все още не е в състояние да поднови настъплението си в Донбас. Нашето преимущество е във времето. Ние им организирахме своеобразен „конвейр”. Те не успяват да компенсират постоянните загуби в личен състав за попълване на подразделенията и частите. Защото са непрекъснато обект на нашето огнево поразяване. На отделни направления се водят неконтактни бойни действия с ограничена продължителност, а на изток боевете са тежки, с използването на целия арсенал на тежките оръжия.

Постъпват данни за подвеждането в района около Белгород на още една бригада оперативно-тактически ракети „Искандер”, което ще позволи на руснаците да нанасят удари по практически цялата територия на Украйна.

Засега те запазват превес над Въоръжените сили на Украйна единствено в способностите да нанасят ракетни удари от дълбочина и в действията на авиацията.

В момента руснаците провеждат скрита мобилизация с цел да съберат около 60000 подготвени запасни, главно от Краснодарския край, Перм, Дагестан, Ингушетия и Калмикия. Ингушите и дагестанците, кабардино-балкарците, като цяло народите на Кавказ имат положително отношение към службата в армията. Те активно бяха привличани във всички конфлики, в които досега участваше Русия. Дагестанците представляват етническата група с най-големи загуби в личен състав, на сегашния етап от войната. Загиналите от големите центрове Москва, Санк Петербург сред низшите чинове са единици.

От гледна точка на възможното активизиране на центробежните тенденции в Руската федерация след войната, наблюдаваме „утилизирането” на значителен брой активни военнослужащи именно от републиките, които ще търсят самостоятелност от Москва.

Тук може да се добави и религиозната компонента. Кавказките народи са предимно мюсюлмански.

Никой няма да воюва пряко за Украйна. Ние воюваме сами, за себе си. И в допълнение ние воюваме и за НАТО.

Ако днес цел на Запада е да бъде сменен управляващия елит в Русия, очевидно войната се води в две плоскости. За нас това е национално-освободителна война. А Западът с нашите ръце решава свои геополитически задачи за елиминирането на диктаторския режим на Путин и за ликвидирането на Русия като играч на геополитиченската арена.

В основата на всяка война лежат или преразпределянето на сферите на влияние, или на енергоресурсите. Нашия конкретен случай има отношение към Юзевското находище на шистов газ. (Счита се за едно от най-големите в Евроазийския континент. Обхваща част от територията на Донецка и Луганска области с площ около 8000 квадратни километра. Запасите си изчисляват на поне 3.6 трилиона куб. м – бел. ред.) Който владее това находище може да диктува цените на газа, поне в Европа.

Мариупол отклонява значителни сили на противника. Колкото повече се държи Мариупол, толкова по-лесно ще воюваме в Донбас. Съществува пряка зависимост. Ако не дай Боже защитата на Мариупол се срине, цялата маса войски на проитвника ще се „изсипе” срещу нашите сили в Донбас. Това значително ще повиши плътността на руските войски и техния настъпателен потенциал. Което по никой начин не трябва да бъде допуснато.

Херсон в този план представлява съществена помощ както за Мариупол, така и за Донбас. Ако ние бъдем в състояние да преминем в настъпателни действие там, противникът ще бъде принуден да прехвърли в този участък сили както от Мариупол, така и от Донбас.

А Изюм е ключ към военния успех в цялата кампания. Те искат с настъплението от Изюм да излязат в тил и да обкръжат нашата групировка в Донбас на Луганското направление. Ако ние не допуснем това, може да считаме, че сме пречупили хода на военната кампания в своя полза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

12

alfakentavur

06.04 2022 в 21:57

А какво стана с жалките в тролски рашистки путлеровски коментарчета в тази статия?

https://offnews.bg/razsledvane/kolko-otkradna-vanka-sas-tanka-773918.html

Не разтягайте локуми. Обяснете, че е фейк. Че живите там всъщност са убити рашистки войници, които ги дърпат на конци. Сигурен съм, че можете и нещо повече да "измислите". Като да вземете петилетката за 3 години.

12319

10

Чичо ви

06.04 2022 в 21:33

А бе, френският чуждестранен легион кво го праим!? Колко беше романтично само в началото, отиваш и се биеш за демократичните европейски ценности…На сафари в Донбас!!! А и натовските офицери, набили се в бомбоубежищата на Азосталь!? Тях ко ги праим!?!? Той Макрона затова ли звънеше в Кремъл през 10 мин цяла седмица?

440

9

Pietro

06.04 2022 в 21:33

Най-големият позор на тази война е, че великата руската армия се показа пред целия свят като една пияна шайка на татко Махно. Плъхове във военни униформи. А прословутата "бойна техника без еквивалент" се превърна в тонове изкривено желязо за скрап. И само за няколко дена ръждяса като консерва. Имаше в You Tube едно видео преди години за изпитанията на първите "супер" ПВО ракети С-400. Ами първата пусната във въздуха излетя на 20 метра и след това грохна и избухна, изтрепвайки целия екипаж. Нещо като клипа как Путлер се опитва (4пъти) да запали ново жигули. И после направи жалък опит да бдигне капака на багажника и пак не се получи. Кажете, това държава ли е изобщо?

2923

8

Cornucopia

06.04 2022 в 18:29

Разбира се че ще повлияе. Един ден когато всичко приключи, за България ще се говори като държавата, която не даде помощ за Украйна. Това петно много трудно ще се изчисти. А ДБ с присъствието си в тази коалиция легитимира БКП обратно във властта и преизбра руския шпионин Радев. Лесно не ще бъде забравено това предателство към всеки един нормален десен избирател. Единствения шанс да излезете с чисто лице пред нас и да искате отново някога електорална подкрепа, е да поставите ултиматум или оръжие за Украйна или излизате от тази предателска коалиция.

-2175

7

IvanGrozn

06.04 2022 в 18:19

Московския изрод ще си намери майстора и дали ние ще пратим оръжия за Украйна или не няма по никакъв начин да повлияе на това. Банкянската мутра и кликата му не трябва да се измъкнат този път. За какво достойнство говориш, когато мутрите не са в затвора където им е мястото, а хората като мен и теб трябва да им плащат джипките.

2923

6

Cornucopia

06.04 2022 в 18:05

Ебати колко са ти сбъркани приоритетите. В момента Задача номер едно е България най-накрая да заяви отговорна позиция като достойна държава в ЕС и НАТО. Всичко останало е на заден план. И ако си симпатизант на ДБ и все още смяташ, че вашето присъствие в тази националнобезотговорна коалиция води до някакви позитиви за България, пич в жестока грешка си. Ако оня Московски изрод не бъде спрян, Гешев ще ти е най-малкия проблем. В момента България изглежда изллючително жалко на фона на всеобщата европейска позиция срещу войната.

-2175

5

IvanGrozn

06.04 2022 в 17:51

Задача номер 1 на това правителство остава премахнето на Гешев! Нека тази криза не ни отвлича вниманието от нашите проблеми. Колкото и да ми се иска да пращаме оръжия на Украйна, ако заради тъпите комунисти изгубим шанса да изтържем герб до край, то по добре да не пращаме. Срам и позор сте БСП и Радев мижитурката, Мая к***ата и Стефан Л***янев, и нещастниците на Слави!

2923

4

Cornucopia

06.04 2022 в 17:18

Видно е , че малоумното ни трето служебно правителство на шпионина Радев няма да изпрати военна помощ за Украйна. Всеки който може да задели някаква и средства нека дари, както намери за добре. Тези хора се бият и за нашата свобода. Наш човешки дълг е да им помогнем. За съжаление управниците ни лягат и стават повити с руското знаме под портрета на Путин и за пореден път поставят България от грешната страна на историята.

4038

3

Moirae

06.04 2022 в 17:15

Подлост, коварство, скатавка. Характеристика на един страхливец.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика