Проверка на фактите: Влиянието на Русия в Африка

Русия се опитва да спечели влияние в Африка по няколко начина - от кампании за дезинформация до изпращане на наемници от групата "Вагнер". Защо Африка е толкова важна за Владимир Путин?

Deutsche Welle 02 август 2023 в 08:00 3906 1

Поддръжници на извършилите преврат в Нигер военни държат руско знаме по време на демонстрация в Ниамей, Нигер, четвъртък, 27 юли 2023 г.

Снимка БТА/АП

Поддръжници на извършилите преврат в Нигер военни държат руско знаме по време на демонстрация в Ниамей, Нигер, четвъртък, 27 юли 2023 г.

Русия се опитва да подкопае демокрацията в повече от две дузини африкански държави, сочи ново проучване на Африканския център за стратегически изследвания - академична институция към Министерството на отбраната на САЩ.

Основните инструменти, които Русия използва, са: политическа намеса, дезинформация и противоконституционни претенции за власт, се посочва в проучването. В някои случаи тези инструменти работят.

На последното заседание на Общото събрание на ООН през февруари държави като Ботсвана, Замбия и Тунис гласуваха за "справедлив и траен" мир в Украйна, Мали и Еритрея гласуваха „против“, а 15 други африкански държави – „въздържал се“.

Възможно е влиянието на Русия върху африканските държави да играе роля за това. Но как точно Русия засилва проруските и антизападните тези? Ето някои от най-важните въпроси и отговори.

Защо Африка е важна цел за руската пропаганда?

Една от основните цели на Русия е да получи дипломатическа легитимация на войната си в Украйна.

"Русия наистина се нуждае от Африка", казва пред DW Марк Дюерксен, научен сътрудник в Африканския център за стратегически изследвания. Това е необходимо особено сега, когато Русия е изправена пред нарастваща международна изолация.

Онези африкански правителства, в които липсват вътрешни механизми за контрол и баланс, създават среда, която позволява на Русия да упражнява влияние на континента. Самите те често са изолирани в международен план и поради това са желани партньори за Русия.

"Още преди войната в Украйна видяхме, че Русия агресивно се опитва да изгради подкрепа за своите политики, често когато те са в разрез с европейските, натовските или северноамериканските", казва пред DW Джъстин Аренщайн, главен изпълнителен директор на най-голямата мрежа за граждански технологии на африканския континент Code for Africa.

От друга страна, Русия е важна за много африкански страни в Съвета за сигурност на ООН. Русия често застава на страната на други автократични държави. Например през октомври 2019 г., след като бившият президент на Судан Омар ал-Башир беше свален с преврат, Русия блокира призива на ООН да го осъди.

"Мястото на Русия в Съвета за сигурност на ООН е проблемно за напредъка на демокрацията в Африка", заяви пред DW Джоузеф Зигъл, изследовател в Африканския център за стратегически изследвания.

Освен това Русия иска да предостави алтернативни пазари на северноевропейските и американските икономики, от които в момента е изключена, казва Аренщайн пред DW.

Влиянието на „Вагнер“ върху Африка

Военната ангажираност на Русия играе важна роля в африканските държави. Наемници от частната военна компания "Вагнер" действат активно в страни като Мали, Либия и Централноафриканската република.

В замяна на услугите си бойците на „Вагнер“ получават достъп до суровини като злато. Частната армия играе роля и в разпространението на политическото влияние на Кремъл.

В Мали например в продължение на 10 години Франция помагаше в борбата срещу ислямистките бойци, но изтегли силите си, след като не успя да постигне желаното въздействие. Мали поиска от ООН да изтегли своята мироопазваща мисия MINUSMA. Мали явно се дистанцира от бившите колониални сили и вместо това си сътрудничи по-тясно с Русия.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) 44% от оръжията, продадени на африкански държави в периода 2017-2021 г., са с руски произход.

Как се разпространява пропагандата на Путин в африканските държави?

Русия използва социалните медии, за да разпространява голяма част от своята пропаганда и дезинформация. Според Дюрксен тази стратегия е особено успешна в държави, в които липсват дълбоки традиции на независима и свободна преса. Ето един пример:

Групата "Вагнер" е основна тема на няколко карикатурни пропагандни видеоклипа на континента. Това видео (архив вижте ТУК) например е насочено към Мали, Буркина Фасо и Кот д'Ивоар. В една от сцените руски войници се бият в Мали срещу френски зомбита, символизиращи френски войници. Зомбитата казват, че са демони на президента Еманюел Макрон и че Мали "е нашата страна". Във видеоклипа карикатурата на Макрон казва: "Франция ще завладее отново Африка". Този разказ за "неоколониалистическия" Запад е използван често от Русия.

Този вид пропаганда е пряко свързан с Русия, казва журналистът Димитри Зуферей от неправителствената организация All Eyes On Wagner, която следи дейността на „Вагнер“. "Знаем, че в политическото сдружаване са замесени руски пари", каза Зуферей пред DW. Видеото вероятно е създадено от група хора в Буркина Фасо, които работят за Русия, твърди той.

Русия плаща на африкански инфлуенсъри да разпространяват нейната пропаганда, казва Дюерксен. Например Кеми Себа, френско-бенински инфлуенсър с над 1 милион последователи във Facebook, често публикува антизападно и проруско съдържание. Веднага след нахлуването на Русия в Украйна той твърди, че Москва "се опитва да завладее отново руските земи".

Русия разполага с голяма мрежа от медии, които разпространяват пропаганда в Африка

Руските посолства също играят важна роля в разпространението на дезинформация, както показва следният пример.

В началото на юли руското посолство в Южна Африка публикува предполагаем скрийншот на статия от новинарското издание Politico със заглавие "20 000 000 живота в името на свободата".

Посолството добави следния коментар към тази публикация: "(...) НАТО подтиква към война, която ще се води до последния украинец", обвинявайки НАТО за войната на Русия в Украйна. По-внимателно вглеждане и някои проучвания показват, че скрийншотът е фалшив; Politico никога не е публикувал тази статия. Текстът на английски във фалшивия скрийншот е пълен с грешки, а логото на Politico е изфабрикувано. Впоследствие руското посолство в Южна Африка изтрива публикацията, но до онзи момент тя вече е имала над 100 000 преглеждания в Twitter.

Руският държавен медиен канал RT разшири мрежата си в Африка. RT има различни начинания с медии на континента, като Afrique Media, които разпространяват проруска и антизападна пропаганда. DW документира радиостанции и вестници, финансирани от руски институции, като Lengo Songo и Ndjoni Sango в Централноафриканската република.

Доколко успешен е опитът на Русия да влияе на африканските държави?

Някои африкански държави се влияят от руската пропаганда, други - не. Според проучването на Африканския център за стратегически изследвания влиянието на Русия е най-голямо в Централноафриканската република (ЦАР), Мали, Судан и Зимбабве - държави, в които действа групата "Вагнер".

Марк Дюерксен заяви, че ЦАР е на първо място в списъка, когато става въпрос за руско влияние, особено под формата на военни инструктори, които действат като съветници на президента, добавя той.

Популярността на Русия се дължи и на съветските времена и на факта, че тя не е била сред колониалните сили по време на колонизацията. Това ѝ дава явно предимство. Много африкански държави се радваха на подкрепата на Кремъл, когато се бореха за независимост през XX век.

Все пак мненията на много африкански граждани са разделени, когато става въпрос за войната в Украйна. Анкета, проведена през юни сред граждани на Южна Африка, Кения, Нигерия, Сенегал, Уганда и Замбия, показва, че мнозинството, че смята руската инвазия в Украйна е в разрез с принципите на международното право.

Въпреки че Русия не е единствената държава, която се опитва да влияе на Африка, Джъстин Аренщайн от Code for Africa вижда в руското държавно ръководство изключителна заплаха за африканците.

"Те подкопават отворените общества. Те подкопават способността на гражданите да правят собствен избор", казва той.

Текстът е на Deutsche Welle

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

1

user4eto

02.08 2023 в 10:34

Нигер е от най-големите "производители" на уран.
Всеки с повече от две мозъчни клетки, може да се сети защо имаше военен преврат, защо африканците се насъскват срещу запада и защо се веят рашистки знамена.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки