А дали турските клиники не са просто търговци на надежда?

Атанас Крачев 06 април 2018 в 11:54 19396 9

Националната Здравно Осигурителна Каса (НЗОК) се явява събирателен пункт на данни за всички пациенти, преминали през всички болници в нашата страна.

Всяка болница регистрира постъпилите пациенти, поставените им диагнози и процедурите, които са им извършени. Тази информация се подава перидочино към НЗОК, където се записва и на база на нея Здравната каса се разплаща с болниците по така наречените клинични пътеки. Тази информация е изключително ценна – можем да я оприличим направо на златна мина (на английски обработката на такива данни се нарича data mining – копаене на данни).

На база на данните, които НЗОК съхранява, могат да се направят хиляди анализи, които да определят бъдещото развитие на фармацевтичния пазар, обучението и специализацията на млади лекари (в направленията, където има най-голяма нужда), закупуването на медицинска техника и т.н. Но в тази статия искам да обърна внимание на едни други клинични случаи, които вероятно остават извън полезрението на Здравната каса.

Може би все някъде сте забелязали кутия за дарения за болно дете или възрастен, поставена до касата в някой квартален магазин. Голямата част от хората, за които са организирани тези дарителски кампании, са се насочили за медицинска операция в съседна Турция. В много клинични случаи, най вече за форми на болестта рак, у нас няма компетентни специалисти, но по някакъв начин турски клиники са осигурили оборудване и кадри. Надеждата е последната опора на хората с такава тежка диагноза, и вероятно това ги кара да повярват. Цените на тези операции винаги са в порядъка на десетки хиляди лева, непосилно голяма сума за едно средностатистическо българско семейство и затова нуждаещите се са принудени да съберат средствата чрез дарение.

Въпросът, който искам да поставя, е има ли НЗОК данни колко от тези случаи са успешни – след претърпяна операция хората са излекувани и все още живи? Въобще интересува ли се някой в Министерство на здравеопазването каква е съдбата на тези хора?

Защо е важен този въпрос за Здравната каса? Ами поради простата причина, че здравето струва пари, а в случая става въпрос за милиони лева, които отиват в бюджета на здравни заведения на друга държава, респективно възнаграждения на техни специалисти, изплащане на модерна медицинска техника и разбира се печалба (уви, съвременната медицина е бизнес и има калкулирана печалба). Тези случаи не са единични, това е тенденция, която предопределя и бъдещето на медицината в нашата страна.

И разбира се остава още един въпрос, който лично ми тежи (тъй като понякога дарявам скромни суми и се интересувам от съдбата на отделните хора) и само цялостен обхват на отделните случаи може да отговори – възможно ли е турските клиники, които извършват тези услуги да са просто едни търговци на надежда ?

---------

Авторът е завъшил УНСС специалност Икономическа Информатика. Работи в сферата на медицинския софтуер и е жив свидетел на зараждането на Здравната каса, клиничните пътеки и огромните средства вложени в софтуер (информационна система, възложена на Аремисофт в далечната 2000 г.) и хардуер от НЗОК. Оттогава често следи развитието на това начинание, определящо доброто здраве на всеки отделен човек в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12025

9

Rattrack

09.04 2018 в 21:34

Наистина поредната поръчкова статия.
Само да допълня, че на нашите Токуда и Сити Клиник само имената им са същите с Аджибадем. Не пускат турците да осъществяват никакъв контрол, защото дипломите им не били признати в България.
Пълно е с търгаши, а не с доктори, който само гледат да те вкарат под ножа да си приберат парите от здравната каса.
По-тежките онкослучаи направо ги отсвирват, защото не им се изплаща.
И после защо народът масово бяга в Турция.
Ами опитайте се и вие да търгувате с надежда и да лекувате.

23293

7

Стефан

09.04 2018 в 03:05

Поръчков коментар.
Диво се извинявам, ти някога работил ли си в болница? Имаш ли представа какво, как, защо става там?
Виждал ли си отвътре "нашите" фирми за медицински изделия? Имаш ли идея чии пари се перат там?
Да, системата е престъпна. Но проблемът е другаде, не където ти се струва.

12539

6

MakMurphy

08.04 2018 в 23:01

Поръчкова статия. Преди бяха израелските, сега са турските. Целият зор е да не се плаща навън, а парите да отиват само в джобовете и гушите на нашите схемаджии. Затова дори когато Аджъбадем влезе у нас, купувайки Токуда, започнаха да им въртят номера, съсипват ги от проверки и т.н., само и само да не им платят, отчаят и откажат.
Със същите мотиви съсипаха фонда за лечение за деца, обясняваха на поданиците, че с многото пари, давани навън за едно дете, у нас могат да се лекуват 10. Да де, ама има диагнози, които тук не могат да лекуват. Целта беше финансовият ресурс да се пренасочи в наши фирми за медински изделия, където печалбите са чудовищни. Имплант, струващ в Германия 400 евро, тук се продава за 4000.

12130

4

ds

06.04 2018 в 13:28

а нашите клиники какво са?! пациента тук е "клинична пътека", която не бива да се изпуска

23293

3

Стефан

06.04 2018 в 13:15

Именно. Понеже го правят за пациента, а не за парите.
А иначе терапевтичната доза лъжа, която е и надеждата, само че без обира не пациентите и семействата им, е известна отдавна, и се казва "медицинска психология".

14469

2

случайно прочетох

06.04 2018 в 12:54

"клинки"???????????
Някой не е закусвал?

Иначе това е горчивата истина.Продават надежда, НО близките на болния имат нужда от това, защото надеждата умира последна.
Тук имаме добри специалисти и лечението е на ниво, но все пак са почтени и не дават напразни надежди.

23293

1

Стефан

06.04 2018 в 12:17

О! Най-накрая някой да постави главният въпрос за "лечението в чужбина".
Не, преживяемостта на пациентите, лекувани в чужбина, НЕ Е по-голяма, отколкото на лекуваните у нас. Обратно, има маса случаи, в които тя се понижава заради стреса от чуждата микробиология, климат, храна, емоционална среда. Които са огромно, и напълно излишно претоварване за и без това повреденият организъм.
Да, има екзотични диагнози, които се лекуват по на няколко места в целия свят, просто защото никой не може да поддържа специалисти и клиники, които умеят нещо, засягащо 100 души от всичките 7 милиарда. Тогава всичко е наред - чужбина.
А иначе - те наистина са просто търговци на надежда.
 
X

Да помогнем на украинските деца!